Büyükşehire karşı çıkan da var, nimet olarak gören de

Hükümet tarafından dün Meclis'e sunulan kanun tasarısıyla büyükşehir yapılacak 13 il arasında bulunan Balıkesir'de bu haber sevinçle karşılandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2012 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşların büyük çoğunluğu Balıkesir'de yeni iş sahaları ve yatırımların önünün açılacağını söyledi. Bazı vatandaşlar ise şehrin fazla göç alacağını belirterek, buna karşı çıktı.

Uzun süredir konuşulan ve mevcut 14 büyükşehir belediyesine 13 yeni büyükşehir belediyesini ekleyen ve büyükşehir belediye sınırlarını ?il sınırına' genişleten kanun tasarısı dün Meclis'e sunuldu. Tasarıya göre Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van da büyükşehir belediyesi olacak. Bugüne kadar İstanbul ve Kocaeli'nde uygulanan ?İl sınırında büyükşehir belediyesi modeli' diğer tüm büyükşehirler için de uygulanacak.

Kanun tasarısının Meclis'e sunulmasının ardından büyükşehir olacak 13 il arasında yer alan Balıkesir'de de büyük heyecan yaşandı. Balıkesir, büyükşehir statüsüne kavuştuğunda merkezde, Karesi ve 6 Eylül ilçeleri kurulacak. Şehir merkezi kuzey ve güney olarak ikiye bölünerek, iki merkez ilçe haline dönüştürülecek. Ayrıca Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesi ilçe olacak. Tasarının değiştirilmeden kabul edilmesi halinde Altınoluk'a, Akçay, Güre, Zeytinli beldeleri yanı sıra Arıtaşı, Avcılar, Beyoba, Çamlıbel, Doyran, Kavlaklar, Kızılkeçili, Mehmet alan, Narlı, Pınarbaşı ve Tahtakuşlar köylerinin bağlanması isteniyor.

Vatandaşlar Balıkesir'in büyükşehir olmasının büyük avantajlar getireceğini belirterek, özellikle açılacak yeni iş sahalarının şehrin ekonomisinin canlanmasına neden olacağını söyledi. Özel şirkette çalışan Ernur Çağır (25), Balıkesir Belediyesi'nin büyükşehir olmasına olumlu baktığını belirterek, "Bir vatandaş olarak büyükşehir olması benim açımdan güzel bir şey. Birçok yatırımın artacağını düşünüyorum. Ayrıca birçok yatırımın da önü açılacaktır. İnsanlar bundan istifade etmeli. Balıkesir'in de İzmir, Ankara, Bursa gibi büyükşehir olabileceğine inanıyorum. Neden o şehirler gibi olmayalım. Balıkesir büyükşehir kapasitesini taşıyabilir." dedi.

Öğretmenlik yapan Serkan Kokmaz (30) ise büyükşehir ile birlikte şehrin göç alacağını, bu durumun da suç oranlarının yükselmesine neden olabileceğini kaydetti. Balıkesirli olarak dışarıdan göç istemediğini ifade eden Korkmaz, "Dışarıdan göç alıp da suç oranlarının arttığı şehirler var. Yatırım açısından avantajlı, ancak şehir göçü kaldıracak durumda değil. Altyapı da yeterli değil. Bu nedenle büyükşehire karşıyım." diye konuştu.

"Balıkesir için avantajlı olur. Şehre hayat verir" diyen kafe işletmecisi Yusuf Arabacı (54), Balıkesir'in fazla geliri olmayan bir il olduğunu söyledi. Arabacı, "Şehir esnafı asker, polis ve öğrenciler ile ayakta duruyor. Gelirimiz çoğalacak. Yeni yatırımcılar gelecek. Fabrikalar kurulur." değerlendirmesinde bulundu.

Ticari taksi şoförlüğü yapan Aydın Erdem (41), büyükşehir olmasının önemli bir avantaj olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Merkez köyler mahalle olacak. Temizlik ve su hizmeti daha iyi olacak. Bizler için büyük bir nimet olur. Fabrikalar da kurulursa Balıkesir'in kalkınması için daha güzel şeyer olacağını düşünüyorum. Yıllardan beri en büyük sıkıntımız yeni fabrikalar kurulmadı. Bu olmayınca Balıkesir, büyümedi. Kasaba gibi kaldık. Bandırma bile bizi geçti. Bizim mesleğe çok faydası olur. Şehre hareket getirir. Balıkesir için hayırlısı olur."

Ev hanımı Birsen Sandıkçı (75), büyükşehir olmak için öncelikle halkın eğitilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Sokaklarımızı düzeltmek lazım. Gençlerin eğitilmesi lazım. Yatırımlar artacak ancak esnafın beli büküldü. Orta sınıf çok kötü." diye konuştu.

Ayakkabı boyacılığı yapan Kadir Dilimcioğlu (42) ise kararın iyi olduğunu belirterek, memleket için güzel işler yapıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber