Diyaliz hastasının iki damarı eriyen stentle açıldı

Antalya'da ilk kez, iki kalp damarı yüzde 80 tıkalı olan diyaliz hastası, 'eriyen stent' takılarak sağlığına kavuştu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2012 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da ilk kez, iki kalp damarı yüzde 80 tıkalı olan diyaliz hastası, 'eriyen stent' takılarak sağlığına kavuştu. Altı ayda erimeye başlayan stentin 1.5 yıl içinde tamamen eridiği ve damarın doğal haline kavuştuğu bildirildi. 20 dakikada gerçekleştirilen operasyonla hasta ertesi gün taburcu olabiliyor.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde 1.5 yıldır diyalize giren üç çocuk babası 68 yaşındaki İrfan Yaman, göğüs ağrısı nedeniyle başvurduğu hastanede 3 kalp damarının tıkalı olduğunu öğrendi. Yaman, yakınlarını tavsiyesi üzerine Antalya Medline Hastanesi'ne başvurdu. Anjiyo yapılan Yaman'ın tıkalı olan bir damarı açılırken, tıkalı iki damar içinse bypas ya da, 'eriyen stent ' takılması önerisinde bulunuldu.

Yapılan tetkiklerin ardından Kardiyoloji Bölümü Şefi Uzman Dr. İsmail Ateş ve ekibi tarafından 20 dakikalık bir operasyonla hastanın tıkalı olan iki damarına

'eriyen stent' takıldı. Akdeniz Bölgesi'nde ilk kez yapılan uygulamayla kalp damarına takılan, 6 ay içinde erimeye başlayan ve 1.5 sene içinde vücutta kaybolan stentin, metal stentlerin yerini aldığı belirtildi.

Hastanın tıkalı olan iki damarını eriyen stentle açtıklarını belirten Uzman Dr. İsmail Ateş, şöyle konuştu: "Hastamız bundan sonra diyalizine rahat girip çıkabilecek. Günlük yaşamında sıkıntı çekmeyecek.Yorgunluk, göğüs ağrısı, halsizlik gibi şikayetleri olmayacak. En önemlisi hastanın üç damarının tıkalı olması nedeniyle bypass olması gerekiyordu. Hastanın kronik böbrek yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle hayati riski vardı. Tıkalı damarını stentle açmaya karar verdik.Başarılı bir operasyon geçirdik. İnşallah hastamız kısa sürede sağlığına kavuşacak."

Eriyebilen stentin son teknoloji ile üretildiğini kaydeden Dr. Ateş, şunları söyledi: "Taktığımız stent görevini tamamladıktan sonra 6 ay sonra erimeye başlıyor. 1.5 yıl içinde damar içinde tamamen kayboluyor. Damar eski doğal fizyolojik halinde kalıyor. İleride bir cerrahi müdahale gerekecekse stent engel olmuyor. Metal stentlerde dikiş atmak bypass yapmak zor oluyor. Damar içerisinde metal olmadığı için hasta fizyolojik şartlara uyum sağlayabiliyor. Soğuk havada damar büzülüyor, koşu yaptığı an genişliyor. Hasta istediği an MR filmi çektirebiliyor. Kısa sürede taburcu oluyor."

Akdeniz Bölgesi'nde damar tıkanıklığında 'eriyebilen stentin' sadece Medline Antalya Hastanesi'nde uygulandığını ifade eden Dr. Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Firma, bu tür yeni teknolojinin uygulanması için bizi seçti. Bunda bizim yaptığımız başarılı ameliyatların etkisi vardı.Hastanın iki damarına stent taktık. Bu sayede tekrar tıkanma riski ortadan kalkıyor.Eriyen stent yağ asidinden yapıldığı için, vücuda hiçbir yan etkisi yoktur."

Özellikle diyalizde çok sıkıntı yaşadığını ifade eden İrfan Yaman da, şunları söyledi:

"Halsizlik ve göğüs ağrılarım vardı. Gittiğim hastanede anjiyo olmam söylendi. Buraya geldim. Tıkalı olan iki damarıma eriyebilen stent yerleştirildi. Çektiğim sıkıntılar inşallah son bulacak. İstediğim her şeyi yiyebileceğim. Doktoruma ve ekibine teşekkür ediyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber