Kadın Sağlığı Eğitim Projesi'nde görev alan hemşirelere sertifikaları verildi

Kadınlarda en çok görülen hastalıklardan biri olan meme kanserinin önlenmesi için Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un koordinatörlüğünde yürütülen Kadın Sağlığı Eğitim Projesi'nde görev alan hemşirelere katılım sertifikaları verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2012 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Valiliği'nde düzenlenen törende, proje ile meme kanseri hakkında kadınların bilgi düzeyinin arttırılması, erken tanının önemi ve kadınların kendi kendilerini muayene etmesinin hedeflendiğini belirten Hüseyin Aksoy, ?Her 10 kadından 3'ünde meme kanseri görülüyor. Görülen bu yüzde 3'lük ilk kesimin, yüzde 10'u maalesef hayatını kaybediyor. Projemizin asıl hedefi bu yüksek oranları aşağı çekmek ve mümkün olduğu kadar azaltmaktır." dedi.

"Samsun'da 20-59 yaş arası 390 bin bayanı, kurduğumuz 70 kişilik ekiplerle kontrolden geçirdik. Bu kontroller sırasında sivil toplum kuruluşlarından destek aldık. Sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içindeyiz." diyen Vali Aksoy, "Çalışan bayanların bilgi düzeyini arttırmak için, çalıştığı kurumlar tarafından etkinlikler düzenledik. Samsun'da maalesef meme kanseri oranları yüksek. Bu tür hastalıklarda erken teşhisin öneminin hayat kurtardığını unutmamalıyız.? şeklinde konuştu.

Vali Aksoy, Samsun'da Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM) bulunduğunu da hatırlatarak, hedef tarama kitlesinin 390 bin kişi olduğunu söyledi. Aksoy şöyle devam etti: "2011-2012 tarihleri arasında 76 bin 289 mamografi çekildiğini, 16 bin 128 kadının klinik muayenesinin yapıldığını, yaklaşık 90 bin kişinin taramadan geçtiğini ve bu oranın bayanlar içinde yüzde 25 olduğunu belirtti. Aksoy, ?Erken teşhisin önemi için 40 bin 609 kişiyi bilgilendirdik. Yapılan erken tarama tetkikleri sayesinde bin 440 vatandaşımızda kitle tespit edildi. Maalesef 2011 yılında 284, 2012 yılının ilk sekiz ayında 67 vatandaşımıza tanı kondu. Bu oranlar Türkiye ortalamasından çok yüksek.?diye konuştu.

Aksoy, projede görev alan sağlık personelinin canla başla çalışarak yüksek oranları düşürmeye çalıştıklarını ifade ederek görevli personele teşekkür etti.

Programın sonunda projede görev alan 70 personele katılım sertifikaları verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber