Modern çalıkuşu kaymakam

Haber Giriş : 24 Eylül 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26 yaşındaki Tülay Baydar Erzurum'un Köprüköy ilçesi Kaymakamı. Tam bir çalıkuşu. Herkesin yardımına koşuyor. Köyleri, tarlaları dolaşıp okula gönderilmeyen kız çocukları topluyor

Romandaki Çalıkuşu'nun yolu kaderin acı bir oyunuyla düşüyordu doğuya... Tülay Baydar ise bilerek çok istiyerek seçmiş Doğu'da kaymakam olmayı... Çünkü bu topraklara yabancı değil. Ağrılı. Öğretmen emeklisi bir anne ve babanın 4 çocuğundan biri. ilkokula 5.5 yaşında başlamış, 20 yaşındayken Gazi Üniversitesi Iktidadi ve idari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirmiş. Siyaset Bilimi üzerine master yapmış. İlk görev yeri İsparta'nın Yenişarbademli ilçesi. İki yıl önce de Köprüköy'e atanmış. Köprüköy'de yediden yetmişe herkes ona hayran. Kimi 'Hızır Kaymakam' kimi 'Kaymakam abla' diye çağırıyor... Her derde derman bulmaya çalışıyor. Hele kız çocuklarının okuması için ne mümkünse yapıyor. Köy köy dolaşıp okula gönderilmeyen kızları buluyor ve aileleriyle görüşüp okullu yapıyor.

'Beyaz yalanlar söyledim'
İki yılda okula gönderilmeyen 800'ü kız toplam 910 çocuğun okul sıralarıyla buluşmasını sağlamış. "Nasıl başardınız" diye soruyoruz. "Beyaz yalanlar söyleyerek" diyor ve anlatmaya başlıyor: " Kız çocukların okuması ülkemiz için çok önemli. Benim de önceliğim bu. Kendimi örnek gösterdim. Bazılarına da beyaz yalanlar söyledim.

'Yeşil kart almak istiyorsanız eşinizin ve kendinizin okur-yazar olması, çocuklarınızın okula gitmesi şart' dedim." Tülay kaymakam "En büyük idealim insanların hayatında kalıcı değişiklikler yapmak" diyor. Klasik soru: "Kadın kaymakam olmak zor mu?" Gülümsüyor: "Hayır. Köyde insanlar sanıldığı gibi cinsiyetinizle ilgilenmiyor. Hizmet bekliyorlar, kimden gelirse gelsin. Sorunlarını çözdükten sonra sizi devlet olarak görüyorlar.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber