Kurbanlık için yaşını doldurmayan büyükbaş hayvanların dişleri çekilebiliyor

Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Kurban Bayramı öncesinde hem çiftçinin kurbanlıklarını satışından hem de vatandaşın kurbanlık alımlarında kolaylık sağlamak adına hayvan pazarlarında veteriner hekimler görevlendireceklerini açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ömer Kayacan, kurban alımında birçok konuda vatandaşın dikkatli olmasını da isteyerek, ?Maalesef kimseyi zan altında bırakmak istemiyoruz. Ama büyükbaş kurbanlıkla ilgili dinimiz gereği yaş sınırı var. 2 yaşını doldurmayan sığır kurbanlık olmuyor. Yaşını doldurmamış hayvanların dişleri çekilebiliyor. Bu konuda hekimlerimiz hayvan pazarında vatandaşa yardımcı olacak.? dedi.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarları kurulmaya başladı. Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kurbanlık satışı ve alımı konusunda çiftçi ile vatandaşa yardımcı olmak için çalışma başlattı. Hayvan pazarlarına kurulacak stantlarla hem çiftçiyi hem de vatandaşı bilgilendirecek. Stantlarda çiftçiye tarım ve hayvancılıkla ilgili kitaplar, broşürler ve veteriner hekim nezaretinde bilgiler verilecek. Talep durumunda kurbanlık hayvanla ilgili çiftçiye sağlık kontrolünde yardımcı olunacak. Kurbanlık alan vatandaşlarda talep ederlerse veteriner hekimler aracılıyla hayvanların sağlıklı olup olmadığı konusunda bilgi alabilecek.

İl Müdürü Özkan Kayacan, amaçlarının hem çiftçiye hem de vatandaşa yardımcı olmak için kurban pazarlarında stant açarak hizmet vermek amacıyla 2 veteriner hekim görevlendireceklerini duyurdu. Bayram öncesinde genel denetimlerinde arttığına da dikkat çeken Kayacan, şu bilgileri verdi: ?Denetimlerimiz de pasaportu olmayan hayvanlara dikkat edeceğiz. Tüm hayvanları kayıt altına alıyoruz. Bu nedenle sorunlar oldu ama bundan sonra kulak küpesi ve pasaportu olmayan hayvan dolaşmayacak. Hayvan başına 500 lira cezası var. Bu riske girmemeleri gerekir. Müracaat ederek küpelerini taktırmalı ve pasaportlarını almalarında yarar var. Yol kontrollerini sıklaştırdık. Bu durumda olan hayvanlar için ceza uyguluyoruz. Araç sahibine de ceza uyguluyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü küpe taktığımız hayvan için sağlık kontrolü yapıyoruz. Böyle olunca da küpe takıyoruz. Bu hastalıklı hayvanın satışını önleme adına önemlidir.? dedi.

Vatandaşın kurbanını nereden alacaklarına müdahale edemeyeceklerini ifade eden Kayacan, alınacak kurbanlıkla ilgili şu uyarılarda bulundu: ?Ama kurulan hayvan pazarları var. Buraya iki tane veteriner hekimlerden oluşan ekibimiz olacak. Stant kuruyoruz. Değişik konularda bilgilerin yer aldığı kitapçıklar, broşürler ve afişler olacak. Buradan çiftimiz ve vatandaşımız bilgi alacak. Orada veteriner hekimimiz gezecek. Hastalıkla hayvan varsa çıkartacağız. Vatandaşın şüphelendiği birisi varsa biz orada bu kontrolü yapacağız. Orada eleman yetişmezse ek personel görevlendirilecek.?

Kayacan, dinimiz gereği kurbanlık olacak hayvanlarda yaş sınırı olduğunu hatırlatarak, ?Büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olanlar kurban olabiliyor. Bunun için dişlerinin düşmesi gerekiyor. Dişleri düşmeyen hayvanın bu dişlerinin çekimi yapılıyor. Burada kimseyi zan altında bırakmak istemiyoruz. Vatandaşımız dişlerin düşüp düşmemesi ile ilgili sorunlar yaşıyor. Endişe yaşıyor. Çekilmiş mi? bu konuda soru işareti oluyor. Veteriner hekimlerimiz, talep gelmesi durumunda buna bakabilecekler. Burada çekilip çekilmediği olması gereken dişler ve olması gerekmeyen dişler konusunda bilgi verecek. Burada hayvanın kurban olup olmadığını bilgilendirecektir.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber