Maliyeden 5 kuruş baskını

Haber Giriş : 25 Eylül 2005 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

REKABET Kurulu eski üyesi Kubilay Atasayar, avukatlık bürosunda çalışırken, sekreteri odasına girer:

- Efendim, vergi dairesinden geldiler, bir vergi borcunuz varmış. Borcunuzla ilgili ödeme emrini, bizzat size tebliğ etmek istiyorlar.

Atasayar'ın kafası karışır. Ödenmemiş vergi borcu olduğunu hatırlamaz. Ancak ?Posta ile göndermek yerine, vergi memurları ile elden gönderdiklerine göre, büyük bir borç olsa gerek' diye düşünerek, vergicileri içeri almasını söyler.

İçeri giren vergiciler, kendilerini tanıtarak, ödeme emrini tebliğ ederler.

ZARF AÇILIYOR

Kafası iyice karışan Atasayar, heyecanla zarfı açar. O da ne!..

Aralık 2004 ayına ait ?5 Yeni Kuruş' evet yanlış okumadınız ?Beş Yeni Kuruş' KDV borcu olduğu belirtilerek, 7 gün içinde bu borcun ödenmesi isteniyor. Gözlerine inanamıyor... Bir daha okuyor, evet... Sadece 5 kuruş!..

Okumaya devam eder; ?Mal bildiriminde bulunmazsanız, 3 ayı geçmemek üzere hapis cezası ile tazyik olunacaksınız' denildikten sonra ?Gerçeğe aykırı mal bildirimi ya da yaşayış tarzınız mal bildirimine uymadığı takdirde 1 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaksınız' diye de ayrıca belirtiliyordu.

ANINDA ÖDEME

Atasayar ?Demek ki 5 Yeni kuruş yerine 500 YTL borcum olsaydı, herhalde idam edeceklerdi' diyerek, işini gücünü bırakıyor. Önce banka müdürü arkadaşını arayıp, vergi dairesine 5 Yeni Kuruş vergi havalesi yapacağını söylüyor. Banka müdürü gülerek, ?Bu mümkün değil' diyor. Bunun üzerine, otomobiline atlayıp, vergi dairesine gidiyor. Otomobilini vergi dairesinin önüne park edip, 5 Yeni Kuruş borcunu aynı gün yani 22 Eylül 2005 saat 16.05'te ödüyor. Bu arada 5 Kuruş borcu için 1 YTL gecikme zammı yani yüzde 2000 de ceza isteniyor. Parayı ödeyip, otomobiline gidiyor. O da ne ?Hatalı park' nedeniyle, 45 YTL ?Trafik cezası' kesilmiş!..

Kubilay Atasayar önce, 5 Yeni Kuruş alacağını tahsil etmek için Maliye'nin katlandığı maliyeti düşünüyor; ödeme emri düzenleme, zarfını yazma, özel memur gönderip tebligat yaptırma, ulaşım gideri, ödeme makbuzu düzenleme, bunlara harcanan emek... Ardından kendi maliyetlerini düşünüyor sonra ?Bir de ağaçlarla uğraşırken, ormanı görmeyi öğrenseler daha iyi olacak' diyerek arabasını çalıştırıyor...

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber