Okulda ödüllü diyabet programı ile diyabetli öğrencilere erken tanı konacak

Türkiye'de bir ilk olan ve Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrol Programı kapsamında 2010'da hayata geçirilen Okulda Diyabet Programı (ODP), diyabet belirtisi olan çocukları fark edip erken tanı konmasını sağlayan öğretmenleri ödüllendiriyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen ve Sanofi ilaç şirketi tarafından koşulsuz desteklenen ODP ile diyabet belirtisi olan çocuklara erken tanı konması hedefleniyor. Program, buna katkı sağlayan ve diyabetli çocukların bakımına destek olan öğretmenleri ise 'Fark Yaratan Öğretmen Ödülü' ile ödüllendiriyor.

ODP kapsamında 2010'dan bu yana 600 bine yakın öğretmene ulaşılarak eğitimler verildi. Programın hayata geçirilmesinde özgün katkılarda bulunan öğretmenlerin ödüllendirilmesi hedefleniyor. Bu amaçla ODP süresince, sınıfındaki diyabetli çocukları fark edip erken tanı konmasını sağlayan, diyabetli çocukların bakımına katkı ve destek sağlayan öğretmenlerin belirlenmesi ve ödüllendirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye'de 15?20 bin civarında diyabetli çocuk olduğunu vurgulayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı ve Okulda Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, ödül programı için şunları söyledi: ?Sadece yetişkin hastalığı olmayan diyabet, eğitim ortamlarında çocuklar için çeşitli zorluklara yol açmaktadır. Farkındalığın düşük olduğu okullarda diyabetli çocukların en çok sıkıntı yaşadıkları konular arasında ders sırasında öğün alamamak ve tuvalete gitmelerine izin verilmemesi gibi problemler yer alıyor. ODP ile hem öğretmenlerin diyabet bulguları konusunda bilinçlendirilmeleri hem de diyabetli öğrencilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedefledik. ?Fark Yaratan Öğretmen Ödülü' ODP'nin hedefine ne kadar ulaştığını göstermesi açısından da önemli bir platform özelliği taşıyor.?

Ödül için öğretmenler, Çocuk Endokrin ve Diyabet Merkezleri, İl Halk Sağlığı Müdürlükleri, Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul yönetimleri tarafından aday gösterilebilecekleri gibi kendileri de başvuru formlarını doldurarak 30 Ekim'e kadar [email protected] adresine gönderebilir. Başvurular ODP yöneticileri, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve MEB yetkililerinden oluşan bir jüri tarafından değerlendirilecek. Ödül olarak her bölgeden bir kişi olmak üzere toplam 7 öğretmene yurt dışı eğitim gezisi ödülü verilecek. Öğretmenlere ödülleri 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Haftası'nda törenle takdim edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber