Bakan Günay Kürtçe konuştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2012 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Van'a gitti. Günay, gazetecilerin Kürtçe konuşmayı öğrenip öğrenemediğini sorması üzerine bakın ne yanıt verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Osmanlı, Selçuklu eserlerinin bulunması ve bugünkü kuşaklar tarafından bilinmesi için daha fazla bir önem, gayret ve kaynak ayırmaya çalışıyoruz'' dedi.

Çeşitli açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Gülşen Orhan, Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurrettin Alkan, kurum müdürleri ve partililer tarafından karşılandı.

Karayolu ile Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyündeki Hoşap Kalesi'ne geçen Bakan Günay, kalede yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top'tan bilgi aldı.

Her fırsatta Van'a gelmeye çalıştığını belirten Bakan Günay, ''Vali bey de her geldiğimde beni daha sarp tepelere tırmandırıyor. Belki 'adam Van'a gelmekten vazgeçer' diye. Vazgeçmiyorum, tam tersine Van'a her geldiğimde gördüklerim benim buraya olan ilgimi daha da artırıyor'' diye konuştu.

Programının yarınki diliminde Urartu Müzesi inşaatını inceleyeceğini, buradan da Van Kalesi'ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarını takip edeceğini anlatan Günay, şöyle konuştu:

''Hoşap Kalesi benim şu ana kadar içini gezmediğim kalelerden birisiydi. Hakkari bölgesine gidip gelirken bölgede çok durdum, çevreyi izledim. Ama buraya kadar ilk kez çıkıyorum. Gerçekten burası sadece bir karakol değil. Bir bey yerleşiminin olduğu özellikte harem yapıları açıkça görülüyor. Oldukça zevkli, özenli, mimarisi bölgede biraz Farisi, biraz Osmanlı karması bir özellik taşıyor. Bu da zaten birkaç yıldan bu yana hem kazı, hem de restorasyon çalışmaları yapmıştık. Ama Van'a verdiğimiz önem çerçevesinde Hoşap Kalesi'ndeki restorasyon, konservasyon çalışmalarımızı hızlandıracağız.''

-Osmanlı ve Selçuklu eserlerine daha fazla kaynak ayrılıyor-

Günay, Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu mezarlığında restorasyon çalışmalarının sürdürüldüğüne değinerek, şunları kaydetti: ''Anadolu'nun her yerindeki tarihi mekanların kazı ve restorasyonlarına eskisinden çok daha fazla kaynak aktarıyoruz. Roma ve daha önceki dönemlere ait birçok eseri ayağa kaldırdık. Ama Osmanlı, Selçuklu eserlerinin bulunması ve bugünkü kuşaklar tarafından bilinmesi için daha fazla önem, gayret ve kaynak ayırmaya çalışıyoruz.

Van, bölgede turizminin önemli merkezlerinden birisi olacak potansiyele sahip. İçindeki tarihi mekanlarla Hoşap, Van Kalesi, eski Van Şehri, Hoşap Kalesi'nin çevresindeki medrese yapısı, tüm bunlar gerçekten önemli eserlere işaret ediyor. Çok güzel, çok iddialı bir müze yapıyoruz burada. Şimdi Van'da önemli konaklama merkezleri de yapılmaya başlandı. Bunlarla birlikte Van baştan itibaren kararlaştırdığımız gibi kültür, inanç ve tarih turizmi çekim merkezlerinden biri haline gelecek.''

-Bakan Günay'dan gazetecilere 'Kürtçe' çay içme teklifi-

Kalenin yeni ortaya çıkarılan harem bölümünde Bakan Günay'a çay ikramında bulunuldu. Bakan Günay, gazetecilerin Kürtçe konuşmayı öğrenip öğrenemediğini sorması üzerine Kürtçe, 'Vere rune çay vağe' (Gel otur çay iç) sözüyle karşılık verdi.

Hoşap Kalesi'nin Müküs (Bahçesaray) beyleri tarafından yıkıldığı şeklindeki söylentiler üzerine Bahçesaraylı olan AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan ile şakalaşan Bakan Günay, ''Araştırma yapıyorum. Hoşap Kalesi'ni Müküslüler yıktığına dair söylentiler var. Eğer bu söylentiler doğruysa, kaynak bulmak ve yaptırmak konusunu Gülşen hanıma havale edeceğim'' ifadelerini kullandı.

Hoşap Kalesi'nin 400 yıllık bir yapı olduğunu anımsatan Günay, bu tür yapıların sürekli bakıma alındığını, yenilendiğini, korunduğunu ve restore edildiğini, çalışmaların hiçbir zaman bitmediğini dile getirdi.

Bakan Günay, ikram edilen çay, helva, dolmayı yedikten sonra çıkışta çocuklarla bir araya geldi. Çocuklara oyuncak dağıtan Bakan Günay, kalenin kapısında gazetecilerle fotoğraf çektirdi.

İncelemelerini tamamlayan Bakan Günay, daha sonra il merkezine döndü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber