Mera ıslah projeleri ile Başkent'in bozkırları yeşeriyor

Ankara'nın Gölbaşı, Beypazarı, Şereflikoçhisar, Elmadağ ve Bala ilçelerinde uygulanan mera ıslah projelerinde başarılı sonuçlar alınıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları çözmek için Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı çeşitli projeleri uygulamaya koydu. İlk olarak mera alanlarında kadastro çalışmalarını yapan yetkililer, daha sonra bu meraları ıslah edecek projeleri uygulamaya başladı. Kadastro çalışması sona eren meralar gübreleme, üsten tohumlama, dinlendirme ve münavebe gibi bir dizi çalışmalarla ıslah ediliyor.

'Et Meselesi Ot Meselesi' sloganı ile Ankara'daki meraları ele aldıklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi: ?Hayvanların yetiştirilebilmesi, üreticinin ayakta kalması için birincil etken beslenmedir. Hayvanların ekonomik ve verimli bir biçimde yetiştirilebilmesi için kaliteli yem bitkisine ve ot desenine ihtiyaç vardır. Yem bitkilerinin ve otun en ucuz elde edileceği yer meradır. Kaliteli ot ve yem bitkisi elde etmek için İl Müdürlüğü olarak tespiti yapılan meraları ıslah ediyoruz. Mera alanlarına üsten tohumlama yöntemi ile yonca, kılçıksız brom, korunga, otlak ayrığı çayır düğmesi gibi yem bitkileri ekilişi yaparak ot kalitesini artırıyoruz. Ot kalitesi iyi olan meralarda ise gübreleme yapıyoruz. Ayrıca çiftçilerimize yem bitkisi tohumluk desteklemesi veriyoruz. Bu bağlamda çiftçilerimize bu sene bedelsiz olarak 4 bin 500 kilogram sertifikalı Macar fiği tohumu dağıtımı yaptık.?

Mera ıslah projelerine ilk olarak Gölbaşı'nın Emirler ve Dikilitaş mahallelerinde başlandığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel projelerde başarılı sonuçlar alınınca Beypazarı, Elmadağ ve Bala ilçelerindeki meralar için de ıslah projeleri hazırlandığını söyledi. Muhsin Temel, ?Gölbaşı, Beypazarı, Şereflikoçhisar, Elmadağ ve Bala ilçelerinde tespiti yapılan 10 köydeki yaklaşık 71 bin dekar mera ıslah ediliyor. Projeler tamamlandığında üreticilerimiz sadece meralardan elde ettikleri yem ve otlar ile hayvanlarını yetiştirme olanağına sahip olacaktır.? değerlendirmesinde bulundu.

Islah projelerinin başarıya ulaşmasında en önemli etkenin yöre insanının projeyi sahiplenerek desteklemesi olduğunu kaydeden Muhsin Temel, Gölbaşı'nın Dikilitaş Mahallesi'ndeki ıslah çalışmalarını örnek göstererek şunları söyledi: ?Dikilitaş Mahallesi'nde yaptığımız çalışmalar güzel netice verdi. Köydeki hayvan sayısı kısa sürede 3 kat arttı. Küçükbaş hayvanlar kaliteli beslenme sayesinde bir yılda 2 kez yavru vermeye başladı. Hayvanların canlı ağırlıklarında yüzde 40 oranında artış meydana geldi. Vatandaşlarımız ıslah edilen mera sayesinde köylerinde ikamet edip hayvancılık yapıyor şehirlere göç etmiyor. Burada uygulanan ıslah projesi sayesinde yöresel olarak köyden kente göç önlendi.?

Mera Islah Projesi ile yetkililerin kendilerine balık yemeyi değil balık tutmayı öğrettiğini dile getiren Dikilitaş Mahallesi Mera Yönetim Birlik Başkanı Hüseyin Güner proje sayesinde köyde hayvancılığın tekrar geçim kaynağı olduğunu söyledi. Güner, ?Köyümüzde proje başlangıcında 2 bin 300 olan küçükbaş hayvan sayısı bugün 7 binlere ulaştı. Hayvanlarımızın ikiz kuzulama oranları yüzde 80'i buldu. Hayvanlarımız projeden önce bir yılda ancak 40 kilogram canlı ağırlığa ulaşırken şimdi kaliteli beslenme sonucu 60 kiloya ulaşıyor. Son iki yılda meralarımızdan 20 bine yakın balya ve kışlık kaba yem elde ettik. Elde edilen balya ve kaba yem köyümüzdeki tüm hayvanlarımıza kış boyu yetecek seviyede. Artık hayvanlarımızı sadece sap ve samanla beslemiyoruz. Kaliteli kaba yemle besliyoruz. Hayvanlarımızı yazın otlatarak kışında meradan elde ettiğimiz balyalar ve kaba yemle bedava besliyoruz. Meradan son iki yılda elde edilen balyanın parasal değeri yaklaşık 250 bin TL. Bu proje hayvan yetiştirme maliyetlerini çok düşürdüğü için güzel para kazanıyoruz. Projeyi köyümüzde uygulayan tüm yetkililere teşekkür ediyorum.? ifadelerinikullandı.

Ankara'nın Gölbaşı, Beypazarı, Şereflikoçhisar, Elmadağ ve Bala ilçelerinde ıslahı yapılan meralarda incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel düzenlenen törenle proje kapsamındaki çiftçilere bedelsiz olarak yem bitkisi tohumu dağıttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber