Şimşek'ten, 2013 yılında daha az memur alma sinyali

Bir kurumun, mali yıl içerisinde kaç memur alabileceği, bütçe kanunlarında yer almaktadır. 2012 yılı bütçesine göre, her kurum bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapabilmektedir. Ancak Bakan Şimşek bu oranın daha da aşağı çekilebileceğini belirtmiştir, bu ise daha az memur alınması anlamına gelmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ekim 2012 00:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu sınırlamadan dolayı başta MEB olmak üzere bir çok bakanlık sıkıntı çekmekte ve sistemsiz bir şekilde sözleşmeli personel alımı yapılmaktadır.

Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı 2012 yılının Mart ayında 17 bin öğretmen ataması yaptığı için, Eylül ayında kadrolu 40 bin öğretmen alımı için, Meclisten yeni kanun çıkarılması zorunluluğu oluşmuştur. Bunun tek nedeni, Bütçe Kanununda yer alan yüzde 50 sınırlamasının ihtiyacı görmemesidir.

Yüzde 50 sınırlaması ne demektir?

Bütçe kanununa konulan hükümler gereğince, bir kamu kurumu 2011 yılında boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapabilmektedir. Örneğin MEB'de 2011 yılında 20 bin kişi emekli olmuş ise 2012 yılında alınabilecek personel sayısı 10 bin olmalıydı. Ancak, bu ihtiyacı görmediği için 2012 yılı içinde yeni kanun çıkarılmıştır.

Şimşek ne dedi?

Şimşek dünkü basın toplantısında şu açıklamayı yapmıştır:

''Bütçe Kanunu'na göre emekli olanların yerine yani 100 kişi emekli oluyorsa en fazla 50 kişi işe alınabiliyor. Bu konuda da belki ilave yetki alıp bu oranla da aşağı doğru oynama konusunda adım atabiliriz. Bizim şu an itibariyle kamuya öngördüğümüz toplam personel alımı, açıktan atama 79 bin kişi. Bu kontenjan. Bunun 14 bini üniversiteler için. Merkezi hükümet için üniversiteleri bir kenara bırakırsak milli eğitim ağırlık olmak üzere, Sağlık, Adalet, İçişleri bakanlıklarını dikkate aldığınız zaman 65 bin kişiden bahsediyoruz.''

Açıklamada yer alan "aşağı doğru oynama" hususu oranının, yüzde 40 veya eskiden olduğu gibi yüzde 25'e indirilmesi anlamına geliyor. Bu ise alınacak personel sayısının daha da azalması anlamına gelmektedir. Örneğin Sağlık Bakanlığında 2012 yılında 10 bin kişi emekli olmuş ise ve oran yüzde 25 ise 2013 yılında kadrolu alınabilecek personel sayısı 2 bin 500 olacaktır.

Oranda aşağı doğru değil, yukarıya doğru oynama yapılmalı

Maliye Bakanlığının aldığı kararlar, sadece mali boyuttan ibaret değildir. Alınabilecek memur sayısının azaltılması, sözleşmeli personel alım sayısının arttırılması anlamına gelmektedir. Zira kamu kurumları, ihtiyaçlarını bir şekilde görmek istemektedirler. Sözleşmeli personel alım sayısının artması ise, kamu personel sisteminin yeniden bozulması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, kamu personel sisteminde esaslı bir değişiklik yapılmadan yeniden sözleşmeli personel uygulamasının yaygınlaştırılması bir yanlışa düşülmemelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber