Çanakkale'de 2 'gazi top' daha bulundu

Çanakkale'nin Kumkale beldesinde, Çanakkale savaşlarından kalma 2 top daha bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2012 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Kumkale beldesi ile Halileli köylerine yerleştirilen topların gün yüzüne çıkarılması için süren çalışmaları yerinde inceledi. Tuna, savaştan kalma topları gün yüzüne çıkardıklarını, bölgede çevre düzenlemesi çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bu işi mahalli imkanlarla, kurum ve kuruluşların iş birliğiyle yapmaya çalıştıklarına işaret eden Tuna, "Mümkün olduğu kadar en az masrafla çalışmalar sürüyor. Maksadımız gelecek yıl yapılacak 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenlerine kadar ziyarete açılacak birtakım mekanlar oluşturmak. Ama işimiz daha çok" dedi.

Tuna, söz konusu topların dışında bir kısmı denizin içinde, bir kısmı ise karada olan 2 yeni sağlam topun daha bulunduğunu ifade ederek, "Onların çıkarılması için çalışmalarımız sürüyor. Burada şu anda 6 topun konuşlandırıldığı yer var. 3 yer dolu, 3 yer ise boş. Boş olan yerlere çevreden çıkartığımız topları getirip, burayı özel bir alan olarak düzenlemek istiyoruz. Buralar şahıs arazileri. Anlaşarak, rızayla insanlardan alıyoruz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kumkale Belediyesi bu konuda bize büyük destek veriyor. Topların temizlenmesi ve sergilenebilir hale getirilmesi de önemli bir aşama. Buradan çıkarılan toplardan birisini kısmet olursa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) giriş kapısındaki uygun bir yere koyacağız. Üniversitemiz malum, Çanakkale savaşlarının idare edildiği alan üzerinde kurulduğu için sembolik anlamı var. Çanakkale savaşları süresinde burada kullanılan çok sayıda 'gazi' topumuz var. Bunların bir kısmı parçalanmış, ama sağlam olanları hiç olmazsa çıkartıp insanımızın ziyaretine açmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Projenin koordinatörü ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, Yeniköy ile Kumkale arasındaki Kızılbayır olarak anılan bölgede, deniz ve toprak arasında, uçurumlu bir arazide 2 topun daha bulunduğunu bildirdi. Bu topları karadan almaya çalıştıklarını, ancak başarılı olamadıklarını belirten Sayılır, "Ya denizden alacağız ya da belirli bir ulaşım noktası oluşturup çıkardıktan sonra topları buraya getirip sergileyeceğiz. Burası Türk topçuluğu yönünden komple açık hava müzesi haline gelecek. Orijinal bir yer olacak. Şu andaki topların yerleri 1915'teki orijinal bölgeler. Biz ayrı bir yer kazmadık ya da yerleştirmedik" diye konuştu.

Sayılır, son buldukları topların daha küçük çapta kıyı topları olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık 4 ton ağırlığında. Dolayısıyla 2 top yer değiştirebilir tipte. Onları kolaylıkla taşıyabilir ve nakledebilirsiniz. Bu toplar ya heyelan yüzünden aşağı inmiş ya da özellikle bu bölgeye atılmış" dedi.

Proje, Çanakkale valiliği, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı, ÇOMÜ ile Kumkale Belediyesi'nce yürütülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber