İşte sorunlu üniversite gençliği ve gelecek beklentileri...

Haber Giriş : 28 Eylül 2005 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Sosyal Etüdler Vakfı TESEV'in yaptığı araştırmaya göre, üniversite gençliği bireysel seçimler yapma, olayları sorgulama ve inisiyatif alma konusunda çekingen.

Araştırma, gençlerin gelecek 10 yıldan beklentilerini ortaya koyuyor.

Türkiye Sosyal Etüdler Vakfı TESEV'in yaptığı araştırmaya göre, üniversite gençliği bireysel seçimler yapma, olayları sorgulama ve inisiyatif alma konusunda çekingen.
TESEV'in 'Üniversite Gençliği Değerleri' araştırması sonuçları, gençlerin demokratikleşme ve daha iyi bir yaşam taleplerinin ilk sırada olduğunu ortaya koyuyor.

Gençlerin doğum yeri ve cinsiyeti değerlere bakış açısında hayli farklılaşma yaratıyor.

Araştırmaya göre, erkek öğrenciler için gelenek, din ve para daha fazla önem taşırken, kız öğrenciler için bireysel özgürlük ön planda. Kadın erkek ilişkileri konusunda erkek öğrenciler için geleneksel aile yapısı önemli.

Kız öğrenciler ise aile içi demokrasiyi istiyor. Çalışma hayatında, erkek öğrenciler bilinen işlerde çalışmayı isterken, kız öğrenciler kendilerini geliştirebilecekleri, inisiyatif alabilecekleri işlerde görev almayı istiyor.

Doğu-batı farklılığı

Geleneksel aile yapısı, erkek egemenliği doğu bölgelerinde doğan üniversiteli gençler için daha önemli iken, batı bölgelerinde yaşayan gençler için cinsel özgürlük ve mutluluk daha fazla önem taşıyor.

Doğu bölgelerde doğan gençler, ahlaki normların aileler tarafından öğretilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Batıda doğan gençler bu konuda ısrarcı değil.

Dindarlık doğu bölgelerde doğan gençler için önemli bir değer, bireysel özgürlük, farklı insanlara karşı hoşgörülü olmak ise metropol şehirlerde doğanlar için daha önemli.

Araştırma sonuçları, üniversite gençliğinin bağımsız ve girişimci özelliklere sahip bireyler olma, bireysel seçim ve olayları sorgulama konusunda sınıfta kaldığını da ortaya koyuyor.

Gençlerin gelecek 10 yıldan beklentilerinde ise erkekler, kızlara göre gelecek 10 yıldan daha iyimser ve umutlu. Avrupa Birliği konusunda en fazla beklenti taşıyan grup, Anadolu'da devlet üniversitelerinde öğrenim gören gençler.

10 yıl içinde gerçekleşeceğine en fazla inanılan konular ise, özelleştirme, eğitim seviyesinin yükselmesi ve sağlık hizmetlerinin iyileşmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Gençlerin suç oranının azaltılması, enflasyonun sıfırlanması ve yolsuzlukların azaltılması konusunda ise umutları yok.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber