Motorize ambulanslar 4 dakikada müdahale ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastalara ulaşmak için kara ve hava taşıtlarını etkin şekilde kullanan Sağlık Bakanlığı'nın, sayısını 523'e çıkardığı motorize ambulanslar, ortalama 4 dakika gibi kısa sürede hastalara ulaşabiliyor.

Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, 2008 yılında uygulamaya konulan motorize ambulanslar, atak hareket edebilmeleri ve yoğun trafikte kolayca ilerleyebilmeleri nedeniyle çok sayıda acil durumdaki hastaya ve yaralıya umut oluyor.

Özellikle kara taşıtlarının ulaşmakta zorlandığı yerde, hayat kurtarmakta etkin rol oynayan motorize ekipler, yoğun trafikte de ''hızır'' gibi olay yerine yetişiyor. Ortalama 4 dakikada olay yerine ulaşma başarısı gösteren motorize ekiplerin sayısı, Mersin'de 3, Adana'da 24, ülke genelinde ise 523'e ulaştı.

Ekiplerin sayısını artırmaya yönelik çalışmaları sürdüren bakanlık, araç ve insan yoğunluğu nedeniyle ambulansın girmekte güçlük çektiği yerlerdeki vakalara daha hızlı şekilde müdahale edilmesini sağlayarak, daha fazla yaralıyı hayata bağlamak istiyor.

MOTORİZE EKİPLERİN GÜNLÜK HAYATLARI

Gün içerisindeki çalışmalarına AA ekibini de konuk eden Mersin'deki motorize ekiplerin en büyük sıkıntısı, tüm yurtta olduğu gibi diğer araç sürücülerinin motosiklet sürücülerine dikkat etmemesi.

Motorize ekip görevlilerinden sağlık memuru Hüseyin Güleç, yaptığı açıklamada, motorize ekiplerin, ülke genelinde giderek artan trafik yoğunluğunda vakalara ambulanslardan önce ulaşıp ilk müdahaleyi yapmak, toplu yaralanmalarda olay yeri yönetimini sağlamak amacıyla kurulduğunu söyledi.

İhtiyaç olması halinde tüm medikal vakalara da yönlendirildiklerini anlatan Güleç, her motosiklet sürücüsü gibi zaman zaman kendilerinin de trafikte sıkıntı yaşadıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Maalesef ülkemizde halen sürücülerimiz küçük araçları, motosikletleri ve bisikletleri araç statüsünden saymıyor. Bu anlamda bizler de ciddi sorunlar yaşıyoruz. Kaza yapan arkadaşlarımız ve ciddi tehlikeler geçiren arkadaşlarımız oldu. Bu anlamda araç sürücülerinin sadece motorize ambulanslar için değil, tüm küçük araçlara karşı daha dikkatli olmalarını istiyoruz.''

Motosikletlerinin ambulanslardaki donanımlarının neredeyse hepsine sahip olduğunu ifade eden Güleç, ''Akla gelebilecek ve ilk müdahalede ihtiyaç duyulabilecek her şey motosikletlerimizde var. Bu anlamda bir acil servis kadar donanımlıyız'' diye konuştu.

Mersin motorize ekiplerin vakalara müdahale anlamında önemli başarılar elde ettiğini belirten Güleç, ülke genelinde İzmir'den sonra en çok vakaya müdahale eden ekibin Mersin'de yer aldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber