Okul çantası öğrencilerin sırtında ağır yük...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2005 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. sınıfta okuyan bir öğrencinin her gün ortalama 6.5 kilogram ağırlığında çanta taşıdığı sonucuna varıldığı ifade edilen açıklamada, 2. sınıftaki öğrencinin ortalama 6.7, 3. sınıftaki öğrencinin 6.9, 4. sınıftaki öğrencinin 7.5, 5. sınıftaki öğrencinin de 9.4 kilogram ağırlığında çantayla okula gittiği ortaya çıktı.

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 No'lu Şube'nin gerçekleştirdiği ve ilköğretimde okuyan 150 öğrencinin katıldığı araştırmada, okul çantalarının ağır olduğu ortaya çıktı.

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 No'lu Şube Başkanlığı'nın ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflarda okuyan toplam 150 öğrencinin katılımıyla "Okul Çantaları Ağırlık Araştırması" yaptı.

Araştırma sonucunda, okul çantalarının çocuklara göre ağır olduğunun ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, öğrencilerin, kitap, defter, beslenme çantası, suluk, kalemlik gibi çeşitli eşyanın bulunduğu çantalarla okula gittiği kaydedildi.

Araştırmada, 1. sınıfta okuyan bir öğrencinin her gün ortalama 6.5 kilogram ağırlığında çanta taşıdığı sonucuna varıldığı ifade edilen açıklamada, 2. sınıftaki öğrencinin ortalama 6.7, 3. sınıftaki öğrencinin 6.9, 4. sınıftaki öğrencinin 7.5, 5. sınıftaki öğrencinin de 9.4 kilogram ağırlığında çantayla okula gittiği vurgulandı.

Çocukların taşıdıkları yük ile ergonomik yapılarının bozulma tehlikesi bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada, "Veliler, her gün giriş ve çıkışlarda okul önünde kalabalık gruplar oluşturarak bekliyor. Okul önünde bekleyen veli sayısı geçen yıla göre arttı. Bu, öğrenci psikolojisi açısından veliye bağımlılık oluşturduğu gibi okul idarelerinin de disiplini sağlamada işini zorlaştırmaktadır. Çanta sektörü de bunu fark etmiş olmalı ki, tekerlekli sürülerek götürülebilen çanta imal etmişlerdir. Tatile veya yurtdışına giden yolcu gibi tekerlekli çantalarla okula gelen bazı öğrencilerin görüntüsü, karikatür gibi durmaktadır"denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber