Çocuğunuza ev ödevini zorlayarak değil, eğlendirerek yaptırın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2012 18:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kesintisiz 12 yıl eğitim öğretim kapsamında bu yıl ilköğretim 1. sınıfa başlayan öğrenciler, okula çabuk alıştı. Tedirginlik ve ön yargıların aksine sınıf ortamına çabuk ısınan öğrenciler, oyun ağırlıklı müfredattan memnun görünüyor.

Okuldaki eğitim öğretimin evde pekiştirilmesi ve öğrencilere disiplinli çalışma prensibi kazandırılması için verilen ev ödevleri, kimi velilerin yanlış tutum ve yaklaşımından dolayı öğrenciler ödev yapmaktan çabuk sıkılabiliyor, okuldan soğuyabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için velilerin ödev yaptırma tekniklerini bilmesi gerekiyor. 4+4+4 eğitim sisteminde bu yıl 1. sınıfa başlayan öğrencilere yönelik uygulanan oyun ve el becerisi ağırlıklı müfredat programı, başarıyla yürüyor. Şuana kadar öğrenci velilerinden müfredatla ilgili tepki gösteren olmadı. Ancak veliler en çok ortak sorunları olan ev ödevinden yakınıyor. Velilerin bir kısmı çocuğunun ödev yaparken çabuk sıkılmasından, bazıları da çok ödev verildiğinden dert yanıyor.

Ev ödevi yaptırma konusunda her yıl öğrenci ile veliler arasında bu tür problemler yaşanabildiğini ifade eden Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Cora, alınacak basit tedbir ve yöntemlerle ödev sorununun kolayca aşılabileceğini söyledi. Burada en önemli unsurun yaklaşım olduğunu ifade ederek, yapılması gereken taktik ve yöntemleri Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) anlatan Müdür Cora, ?Çocukların okulda yeterince öğrenme konusunda dolacağından eve gelir gelmez ilk söylemimiz 'haydi evladım dersinin başına' demek olmamalı. Önce çocuklarımız yemek, oyun, çizgi film gibi ihtiyaçlarını gidermeli. Ancak bunların her birinin mutlaka sınırı olmalı. Zaman kavramını onlara iyice hissettirmeliyiz. Öğrencilere verilen ödevlerle ilgili olarak veliler çocuklarına kesinlikle özel vakit ayırmalıdır. Televizyon kapatılmalı, çocuğun dikkatini dağıtabilecek ögeler ortadan kaldırılmalıdır. Ders oyunlaştırılmalı ve gerekirse küçük ödüller verilmelidir. Ödevleri yapan veli değil çocuğuna doğru kılavuzluk yapan bir veli olmak için çaba göstermeliyiz.? dedi.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Cora, ilkokul 1. sınıfta doğrudan okuma yazma eğitimi yerine çocukların keyif alacakları sınıf içi oyunların düzenlenmesi, boyama ve çizme etkinlikleriyle, kesme yapıştırma çalışmaları, oyunlar, kitap okuma saatleri düzenlenmesi ayrıca şiir dinleme, ses bilinci ve yazı bilinci farkındalığına yönelik etkinlikler yapıldığını sözlerine ekledi.

Çocuklara ödev yapmanın sevdirilmesi gerektiğini vurgulayan rehber eğitimciler ise velilerin öncelikle empati kurmasını öneriyor. Çocuğa evde ödev konusunda ne yapması gerektiği söylenmesi ve okul sonrası programına kendi karar vermesinin önemli olduğunun altını çizen rehberlik eğitimciler, ev ödevi konusunda velilere yeterince dinlenmesine izin verme, ödevleri başarının kriteri görmeme, sadece ödev yaptığı için değil, koşulsuz sevdiğinizin mesajı verme, destek alma ve baskı yapmamayı tavsiye ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber