Kurban etlerinde büyük tehdit

Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Akif Başol, kurban etlerinden bulaşma riski yüksek olan zoonoz karakterli hastalıklar konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2012 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başol, hastanedeki vakaların yüzde 60'ının kaynağının zoonoz karakterli hastalıklar olduğunu söyledi.

Hayvanlardan bulaşan hastalıklar anlamına gelen zoonoz karakterli hastalıkların sayısının 200 civarında olduğunu vurgulayan Başol, en sık görülen türlerinin brusella, tüberküloz ve sistiserk olduğunu kaydetti. Özellikle sistiserkin ciddi bir tehlike olduğunun altını çizen Başol, "Bu hastalık insanlarda yumuşak dokulara gelip yerleşiyor. Bu hastalığın konakçısı kedi ve köpekler. Sistiserkli hayvan akciğeri ve karaciğeri gerekli imha yapılmadan açık yerlere atılır ise, kedi ve köpekler bunları tüketir, sistiserk larvaları kedi ve köpeklerin bağırsaklarına yerleşiyor. Bu larvalar yumurtalarını sağa sola bırakıyor ve bu yumurtalar insanların karaciğer ve yumuşak dokularına yerleşiyor" diye konuştu.

Başol, söz konusu hastalıklardan dolayı etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Etin olgunlaşması gerektiğini dile getiren Başol, "Etler ilk kesildiğinde normal vücut sıcaklığındadır. Bu kesilen etlerin artı 5 dereceye kadar soğutulması lazım. Artı 5 dereceye de 12 saatte düşer. Bunun sonunda et olgunlaşır. Bunun sonunda Eti parçalayıp tüketmeliyiz. Taze olarak tüketilecekse 5-6 gün saklanabilir eğer dondurularak tüketilecekse eksi 18 derecede en fazla 6 aya kadar saklanabilir. Etin soğumasını sağlamak için Eti parçalara ayırıp serin yerlerde bekletmek gerekir. En sağlıklısı etlerin bir gün sonra tüketilmesidir" ifadelerini kullandı. - KAYSERİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber