Sezer'in TBMM'ye mesajı ne olacak?

Haber Giriş : 01 Ekim 2005 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM, yeni yasama yılına bugün saat 15.00'te Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer'in konuşmasıyla başlayacak. 3 Ekim müzakereleri öncesi Sezer'in mesajı ne olacak?

Sezer'i, Meclis Başkanvekilleri karşılarken, TBMM Başkanı Bülent Arınç da, Genel Kurul oturumunu yönetecek. Arınç, Sezer'in kürsüye çıkışından önce, yeni yasama yılına yönelik beklenti ve dileklerini içeren kısa bir konuşma yapacak. Cumhurbaşkanı Sezer'in her yıl olduğu gibi, bu yıl da Meclis açılış konuşmasına özenle hazırlandığı belirtildi. Sezer'in konuşmasında, dış politika, özgürlükler, terör ve laiklik vurgusunun öne çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz yılki konuşmasında AB'ye Türkiye'nin konumunun gözardı edilmemesi mesajı vererek, dostane bir şekilde uyarıda bulunan Sezer'in, bu yıl daha da önem kazanarak kritik bir noktaya gelen Türkiye-AB ilişkilerine özel vurgu yapacağı tahmin ediliyor.

TEK İHTİMAL VAR: TAM ÜYELİK

Sezer, AB Dışişleri Bakanları'nın 2 Ekim'de gerçekleştirecekleri toplantıdan bir gün önce yapacağı konuşmasında, ?Türkiye'nin AB hedefinin tam üyelik olduğu ve bunun dışında herhangi bir alternatifin kabul edilmesinin beklenemeyeceğini? ifade edecek. Sezer, müzakerelere başlamak için Kopenhag Siyasi Kriterleri'ni tam olarak yerine getiren Türkiye'ye ek şartlar getirmenin ?ayrımcılık? olduğu mesajını verecek.

Sezer'in hükümete de ?Türkiye'nin çıkarlarından taviz verilmemeli? uyarısı yapması bekleniyor. Ek Protokol'ün Meclis onayına sunulup sunulmayacağı tartışması, önümüzdeki haftadan itibaren gündeme gelecek. AB ile ilişkilerde tıkanma noktasına gelinmesi durumunda Türkiye'nin elinde, Ek Protokol'ün TBMM'de oylanarak reddedilmesi seçeneği de bulunuyor.

RESEPSİYONA KATILMIYOR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM'nin yeni yasama yılı nedeniyle Başkan Bülent Arınç'ın saat 19.00'da vereceği resepsiyona katılmayacak. Sezer ile Arınç arasında eski dönemde ?türban' gerilimi yaşanmıştı.


akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber