ODTÜ'lülerin bakanlık desteği ile ürettiği tribün seri üretime hazır

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen destekle, yenilenebilir enerji alanında üretilen ürünlere bir yenisi daha eklendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2012 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin bakanlıktan aldığı destekle üretmeyi başardığı rüzgâr enerjisi tribünü bakanlıktan tam not aldı. Rüzgârların etkili olduğu bölgelerde, hanelerin elektrik ihtiyacını karşılayacak tribün yakın zamanda seri üretime geçecek.

Barış Ünal ve arkadaşları geçen yıl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın teknoloji üretimi için verdiği 100 bin TL'lik desteğe başvurdu. Projeleri beğenilip destek almaya hak kazanan Ünal ve arkadaşları, kendilerine ayrılan bütçe ile bu yıl bir prototip üretti. Üretilen, rüzgâr enerjisi tribün prototipine bakanlık tarafından 'başarılı' olduğu yönünde rapor verildi. Ünal ve arkadaşları şimdi prototipini ürettiği rüzgâr tribününü, seri üretimine geçirmeye ve pazarlamaya hazırlanıyor.

Ürettikleri rüzgâr tribünü hakkında bilgi veren Barış Ünal, tribünün klasik tribünlerden farkının daha alçakta, üst düzey bir performansla elektrik ürettiğini söyledi.

Tribünün işlevleri ile ilgili ayrıntılı bilgi veren Ünal, şunları kaydetti: "Normal tribünlerde 1?2 kilovatsaat elektrik üretilebilir. Daha büyük sistemlerde ise 3?5 kilovat düzeyinde üretim yapılıyor. Elektrik enerjisine ihtiyaç olmadığı zamanlarda ise enerji depolanabilir. Pansiyonlar ve daha büyük işletmeler de elektrik ihtiyacını karşılamak için bir üretimimiz olacak. Rüzgâr tribünü ürettiği enerjinin miktarına göre, hanelerin yüzde 50?60 elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Özellikle rüzgârın fazla olduğu bölgelerde iki üç hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabilir. Temel hedefimiz cari açığa neden olan elektrik ihtiyacını bir nebze olsun azaltmak. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızı da bu proje ile daha iyi değerlendirmek.?

"VATANDAŞ 10?12 BİN LİRAYA ÜRÜNÜ ALABİLECEK"

Seri üretime geçmeyi düşündüklerini da kaydeden ifade eden Ünal, gerekli alt yapıyı oluşturmak için bir yıl içinde üretim yapmayacaklarını daha sonra bunu gerçekleştireceklerini kaydetti. Bu projeyi daha fazla geliştireceklerini aktaran Ünal, ?Seri üretime geçtikten sonra vatandaşlarımız bu ürünleri 10?12 bin lira arasında fiyatları değişecek. Haneler bu rakamı rüzgâr kuvvetine göre 4?6 yılda kendisini amorti edebilir.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber