7 asırlık tarihi Kurt Köprüsü ilgi bekliyor

Samsun'un Havza ilçesi Tahna köyünde bulunan tarihi Kurt Köprüsü, yöre turizmi için büyük önem taşıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ancak köprüye ulaşmayı sağlayacak düzgün bir yolu, tanıtım levhası ve civarında ziyaretçilerin piknik yapıp, ihtiyaçlarını gidereceği tesisler bulunmadığı için kimse uğramıyor.

Geçmişte Türkler tarafından Altın Yol ve İpek Yolu olarak da adlandırılan güzergah üzerinde bulunan yaklaşık 700 yıllık tarihi köprünün ziyaretçisi eksik olmuyor. 2008'de restorasyonu yapılarak güçlendirilen tarihi köprü, İstavroz Çayı üzerinde bulunuyor. Ancak tarihi köprünün kitabesi günümüze ulaşmadığından yapım tarihi bilinmiyor. Köylülerin bazıları, yapı üslubundan XII-XIII. yüzyıllarda Selçuklu döneminde, bazıları da köprü üzerindeki yazı ve işaretlere göre Bizanslılar tarafından yapılmış olabileceğini söylüyor.

Zaman zaman defineciler tarafından talan edilen köprü, Karayolları tarafından 2008 tarihinde restore edildikten sonra araç trafiğine kapatıldı. Kesme taştan yapılan köprü 40 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğindedir. Yuvarlak dört kemerli köprünün ayakları içerisinde üç küçük oda bulunmaktadır. Eski dönemlerde geçiş yolu üzerinde bulunan köprüden geçenler köprü ayaklarında bulunan, namaz odası olarak da bilinen odalar ibadet yapmada ve istirahat için kullanılmıştır.

Köylüler, Havza'nın tarihine ışık tutan köprüye ulaşımın zorlukla yapıldığını, tanıtıcı bir levha bulunmadığını, yolu düzgün olmadığı için araçla köprüye yaklaşılamadığını dile getirdi. Köprü etrafında gelen ziyaretçiler için sosyal tesisler bulunmadığını da ifade eden köylüler, bu eksikliklerin giderilmesi halinde iç turizme büyük katkı sağlanacağını belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber