'Eş Durumundan Nakilde Esneme Düşünülmüyor'

1 Ekim tarihinde, Türk Sağlık Sen'in sitesinden aldığımız "Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği Taslağını" yayımladık. Bu yönetmelik taslağında, eş durumu nakillerinde değişikliğe gidilerek, eşi SSK'lı ve Bağ-Kur'lu olanlara da nakil hakkı getirilmesine yönelik düzenleme yer almaktadır. Sitemizde yer alan taslak sonrası Sağlık Bakanı Recep Akdağ çok net bir açıklama yaparak eş durumundan naklen atamalarda esneme düşünmediklerini açıklamıştır. devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ekim 2005 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu iki durum karşısında şu açıklamayı yapma gereği duyuyuyoruz...

1- Sitemizde yer alan Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği taslağı, adı üzerinde bir taslak olup, son hal değildir. Sağlık Bakanlığı gelen talepler ve vekillerden gelen öneriler doğrultusunda bu tür bir düzenlemeyi taslağa koymuştur.

2- Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde bazı 'zorunlu' değişiklikler yapacaklarını anlatan Bakan Akdağ, ancak eş durumundan tayinlerde bir esneme düşünmediklerini belirtmiştir.

Bakanın konuya ilişkin açıklaması şu şekildedir:

"Biz sağlık personelini 'stratejik elemanlar' olarak nitelendiriyoruz. Bir eş bir başka eşin yanına gidecekse sağlık personelinin yanına gelsinler istiyoruz. Sürekli rotasyon yapan TSK mensupları, savcılar, hekimler, kaymakam gibi personelin yanına sağlık personelini gönderiyoruz. Ama bunun dışındaki personel sağlık personelinin yanına gelsin istiyoruz.

Biz çok genişlemiş, isteyenin istediği yere gittiği bir sistem oluşturamayız. Eşler mutlaka biraraya gelmelidir; ama mümkün olduğunca diğer personelin sağlık personelinin yanına gelmesi şeklinde olmalıdır. Eş durumundan tayinlerde ciddi bir esneme düşünmüyoruz. Bizim bakanlığımızda kimse torpille atama yapıldığını söyleyemez. Çünkü yönetmeliğimiz çok net. Biz hizmet puanları oluşturduk, dönem tayinlerinde ilgili yerleri ilan ediyoruz. Yerini değiştirmek isteyen personel buna göre müracaat ediyor ve hizmet puanı ile tercihine göre noter huzurunda çekilen kura ile yerini değiştiriyoruz.

Yeni yönetmeliği hazırlarken, bakanın ya da bakanlığın tasarrufu gibi istisnalar bırakmadık. Bu konuda adil olduğumuzu herkes biliyor. Sağlık Bakanlığı'nda tavassut ve torpille iş yaptırılmadığını herkes iyi biliyor. Geçmiş dönemlerde parayla atama yapıldığı ciddi bir iddiadır. Ama yaygın bir biçimde konuşulup dururdu. Bize intikal eden olay olmadı. İstisnaları serbest bırakırsanız, çalışan personelin inisiyatifine terk ederseniz bunlar olur. Kuralları iyi koymak ve kurumsallaşmak lazım. Biz bunu başardık. Bununla birlikte hastalığı nedeniyle tayin isteyenlerin raporlarını hakem hastanelerine gönderiyoruz. Buradaki komisyonlar raporları inceliyor ve karar veriyor. Bizden önceki yıllarda hastalıktan dolayı tayin isteyenlerin sayısı 300'den 30'a indi. Personelin kendisi yada yakını hasta ise elbette hastalığını tedavi ettirebileceği yere göndermek lazım. Ama bunun dışında basit nedenlerle hazırlanan raporlarla yer değiştirirseniz adalet duygusunu zedelersiniz."

Sağlık Bakanının yayımlanan taslak metin sonrasında İHA'ya yaptığı açıklama, sitemizde yayımlanan taslağın Sağlık Bakanınca kabul görülmediğini ve Sağlık Bakanlığının şu an için eşi SSK'lı ve Bağ-Kur'lu olanlara eş durumundan nakil hakkı getirmeyi düşünediğini göstermektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber