Tarama süreci 20 Ekim'de başlayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2005 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, bu hafta Türkiye'yi ziyaret edebileceğini, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin teknik sürecinin belirleneceğini ve tarama sürecinin 20 Ekim'de bilim ve araştırma dosyasıyla başlayacağını bildirdi.

Rehn, eğitim ve kültür dosyasıyla devam edecek tarama sürecinin bir yıl alabileceğini, ancak bunun müzakere dosyalarının açılmasını engellemeyeceğini belirtti.

Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen Rehn, ''AB, Türkiye'ye ve Batı Balkanlar'a ellerini uzattı'' diyerek, Türkiye ve Hırvatistan ile tam üyelik müzakerelerinin başlatıldığını, Sırbistan ile istikrar ve işbirliği sürecinin harekete geçirildiğini belirtti.

AB'nin ve Avrupa'nın sorunlarından da söz eden Olli Rehn, tam üyelik müzakerelerinin adil ve kararlı olacağı güvencesi verdi.

Türkiye ile müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunun oybirliğiyle belirlendiğini ve kararlaştırıldığını, ancak otomatik olmayan, ucu açık bir sürecin söz konusu olduğunu anlatan Rehn, ''AB'nin hazmetme kapasitesi'' konusuna işaret ederken, ''Konsey bu konunun da altını çizdi. Komisyon bu konuyu, düzeyini belirlenmiş kıstaslara göre izleyecek'' dedi.

''Yeni yükümlülükler üstlenmiyoruz, üstlenilmiş yükümlülükleri yerine getiriyoruz'' diyen Rehn, ''AB'nin hazmetme kapasitesinin ölçülmesini sağlayacak hesap ve aritmetik yöntemler bulunmadığını, kurumsal ve mali yeteneklerin izleneceğini'' belirtirken, ''Türkiye konusunda 10-15 yıllık bir takvim çerçevesi izlenebileceğini'' söyledi.

Kıbrıs konusunda AB deklarasyonunun çok net olduğunu söyleyen Rehn, ''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin tanınmasının katılım sürecinin bir parçası olduğunu, bu sorunun müzakereler sırasında hassasiyetle izleneceğini, tarafların çözüm için cesaretlendirileceğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber