Sağlıkçılar, madde bağımlılığı, alkol ve sigaraya savaş açtı

Uluslararası Doğu Sağlık Federasyonu (UDOSAF), Doğu Anadolu Sağlık Çalışanları Derneği (DOSADER) ve İçişleri Bakanlığı, hazırladıkları projeyle gençleri madde bağımlılığından uzak tutmak için çalışma başlattı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2012 19:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Proje, UDOSAF ve DOSADER üyesi doktorlar ve sağlık çalışanları tarafından yürütülecek.

Projeyle ilgili ilk etkinlik, üniversiteye hazırlık kursu öğrencilerine yapıldı. Tomurcuk Kız Yurdu'nda DOSADER Başkanı Yrd. Doç. Murat Sarıtemur tarafından 'Kendimizi Yok Etmeyelim' sloganıyla 'Madde Bağımlılığı' konulu konferans verildi. Konferansa katılan 150'ye yakın üniversiteye hazırlık öğrencisi; sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımında karşı karşıya kalacakları tehlikelerle ilgili bilgilendirildi.

Sarıtemur, herkesin, madde bağımlılığının ne kadar kötü bir durum olduğunu bildiğini, ancak algılar değiştirilemediği için bu kötü alışkanlıktan vazgeçilmediğini söyledi. Sarıtemur, ?Herkes sigaranın ne kadar kötü olduğunu söylüyor ancak dediklerine kendilerini inandıramıyor.? ifadelerini kullandı.

Bir yakınını sigara, alkol veya madde bağımlılığından kaybeden insanların algılarının daha kolay değiştiğini belirten Sarıtemur, bu tür olumsuzlukların, insanının başına gelmediği sürece bir hayal olarak görüldüğünü söyledi. Özellikle üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin sigara, alkol ve madde bağımlılığına yakalanma riski olduğunu dile getiren Sarıtemur, kendisinin de aynı hataya düştüğünü üzülerek ifade etti. Sigarada 4 bin tane zehir çeşidi bulunduğunu aktaran Sarıtemur, her yıl 4 milyon, günde 11 bin kişi, her 8 saniyede ise 1 kişinin sigaradan öldüğünü kaydetti. Sarıtemur, ?2030'lu yıllarda bu sayının yılda 10 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.? dedi.

Sağlıkçılar tarafından hazırlanan bu projeyle Erzurum ve ilçelerinde bulunan okuma salonu, sınavlara hazırlık kurslarındaki öğrenci ve velilerin; sigara, alkol, madde kullanımı ve bağımlılığı konularında bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, orta öğretim ve lise okuma salonları ile sınava hazırlık kurslarındaki öğrenci, öğretmen ve veliler; sigara, uyuşturucu, madde bağımlılığı ve zararları hakkında seminer, konferans, broşür ve kitapçıklarla bilgilendirilecek. Sorun yaşayan kişilerin tespit edilmesi durumunda, çözüm için çalışmalar yapılacak.

Proje kapsamında 50 seminer yapılması, 15 bin öğrenci ve 5 bin aileye bilgi verilmesi planlanıyor. Her ay Erzurum'un bir ilçesinde seminer düzenlenip toplantılar yapılması yanında şehirde sigara, alkol, madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımı sağlık haritası çıkartılacak. Yapılan sağlık taramalarıyla birlikte gençlerin aidiyet ve toplum bilinci duygusu kazanması da sağlanacak. Ayrıca, madde bağımlılığıyla ilgili 10 bin adet tanıtıcı broşür dağıtılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber