'Karadeniz'deki 3-4 il birleşebilirsek, kültür balıkçılığında en büyük oluruz'

Rize İç Su Ürünleri Birliği Başkanı Recep Biberoğlu, Karadeniz illerinde uygulanan kültür balıkçılığını değerlendirirken, "Eğer Karadeniz'deki 3-4 il birleşebilirsek, Türkiye'nin en büyüğü olduğumuz gibi ihracat da yaparız. Devlet bu konuda büyük teşvikler veriyor ama bunun için yatırım gerekli." ifadelerini kullandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2012 20:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Biberoğlu, balık çiftliklerinin denizi kirletmesi halinde bu durumdan ilk zarar görecek olanın balık olacağını ve çiftliklerde balık yaşamayacağını söyledi. Biberoğlu ayrıca Karadeniz'de 3-4 ilin kültür balıkçılığında gücünü birleştirmesi durumunda Karadeniz'in kültür balıkçığında Türkiye'de en büyük üretimin yapabileceğinin altını çizdi. Kültür balıkçılığında istenilen atılımların yapılamadığını belirten Biberoğlu, Rize'de kültür balıkçılığına halkın gösterdiği ilginin Trabzon ve Ordu gibi illerde de gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek, "İstediğimiz atılımları yapamadık. Yatırımlarda aksamalar oldu. Bir takım engellemeler çıktı Perşembe'de. Bizim Rize'de denizde kafes yetiştiriciliği çok fazla yok. Rize'de kültür balıkçılığı olsa vatandaş destekler. Çünkü istihdam ortaya çıkıyor. Yatırımcı geliyor. Yemi getiren kamyonundan tutunda işçi çalıştıran işyerine kadar herkesin bir avantajı oluyor." dedi.

Balık çiftliklerinin denizlere zarar vermesi halinde bu durumdan etkilenecek ilk hayvanın balık olacağını belirten Biberoğlu, "Trabzon'da da şahit oluyoruz, burada da işte şikayetler oluyormuş. Bir balık tesisinin denize, çevreye hiçbir zarar verme imkanı yok. Çünkü, kirliğin içinde zaten ölecek olan o balığın kendisidir. İnsan kendi bindiği dalı keser mi? Suyu kirletmek gibi bir lüksümüz yok." diye konuştu.

Balık avcılığının yüzde 70'inin Karadeniz'de yapıldığını belirten Biberoğlu, Karadeniz'de 3-4 ilin kültür balıkçılığında güçlerini birleştirmesi sonucunda Türkiye'nin en büyük üretiminin Karadeniz'de gerçekleşebileceğini ifade etti. "Eğer Karadeniz'deki 3-4 il birleşebilirsek, Türkiye'nin en büyüğü olduğumuz gibi ihracat da yaparız. Devlet bu konuda büyük teşvikler veriyor ama bunun için yatırım gerekli." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber