Başbakan Erdoğan: Türk sistemi başkanlık olsun

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Kasım 2012 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan günü Brunei Sultanlığı gezisinden dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Başbakan Erdoğan başkanlık sistemini tartıştırmaya kararlı.Ama eğer Anayasa değişmezse Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçer mi?

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verilen AK Parti teklifinde ABD sistemi başkanlık öngörülüyor...?

- Ben illa ABD sistemi olsun demiyorum. Öyle çalışalım ki Türk sistemi olsun. Çok farklı sistemlerin bize faydalı yanlarını alalım, kültürel ve toplumsal yapı farklılığı nedeniyle uygulayamayacağımız yanlarını ayıklayalım. Katılımcı karar alma sistemi oluşturalım, tartışalım. En ideali için karar verelim. Ama muhalefet tartışılsın bile istemiyor. Bu konuda bizim AK Parti olarak çalışmalarımızı kitap olarak yayınlayacağız.

Eğer Başkanlık Sistemi Anayasa'ya girmezse bu sizin ilerki adımlarınızı etkiler mi?

- Yok. Hayır.

Ama güçlü başbakanlık yaptınız. Başkanlık sistemine geçilmemesi sizi etkilemez mi?

- Şahsım için Anayasa yapma mantığı yanlıştır. Kolay değil, 10 yıllık tecrübemiz var, farklı cumhurbaşkanlarıyla çalıştık. Anayasa Mahkemesi'ne ait olan yerindelik hakkını kullanan cumhurbaşkanı yürütmeye vakit kaybettirir, işini zorlaştırır. Bugün biz Cumhurbaşkanımızla uyum içindeyiz. Ama yarın aynı sıkıntı olmayacağı nereden belli. Başkanlık sisteminin avantajı koalisyon tehdidini ortadan kaldırmasıdır.

CHP Cumhurbaşkanı'nın Meclis'te seçilmesini öneriyor. Nasıl yorumluyorsunuz?

- Bu referandumla kesinleşmiş karardır. Millet bu benim hakkımdır diyor. CHP Meclis'te seçilmesini engellemedi mi? CHP akşam başka, sabah başka.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber