500 liraya kadar varan EFT ücretleri, sınırları zorluyor

Kaynak : Taraf
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların aldıkları havale ve EFT ücretleri 500 liraya kadar değişen rakamlarla sınırları zorluyor

Bankaların para transferi için vatandaştan aldığı ücretler şaşırtıyor. Neredeyse yaptıkları her işlem için fahiş ücret tarifeleri uygulayan bankaların, Elektronik Fon Transferi (EFT) ve havale için talep ettiği rakamlar müşteriye ?tabana kuvvet? dedirtecek cinsten. Bankaların, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bildirdiği ve BDDK'nın, internet sitesinden yayınladığı EFT ve havale tarifelerine göre, ücret alımı konusunda en ?insaflı? bankalar EFT'de asgari 10 TL ile Kuveyt Türk olarak görünürken, havalede 7.5 ila 15 TL arasında asgari ücret alan Finansbank, Albaraka, Kuveyt Türk, Vakıfbank ve Garanti Bankası olarak görünüyor.

Madalyonun bir de öteki yüzü var tabii... Yukarıdakiler, asgari alınan ücretler. Bunun bir de azamisi var ki, onlar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ?Vatandaş parasını taksiyle götürse havale ücretinden ucuza mal olur? sözlerini doğrular gibi. Türkiye'nin belli başlı 16 bankası arasında yaptığımız analize göre, havale ücretlerinde, Finansbank, Albaraka, Kuveyt Türk, VakıfBank ve Garanti Bankası'nın aldığı asgari ücretler 7.5 ila 15 TL arasında değişiyor. Azami ücretlerde ise en yüksek ücret tarifesi İş Bankası'nda... İş Bankası asgari olarak EFT'te 35, havalede ise 20 TL alırken, 300 bin TL'ye kadar rakamlarda azami 300 TL alıyor. 300 bin TL üzeri EFT ve havale gönderiminde ise, azami olarak 300 bin TL'ye kadar talep ediyor.

500 TL'ye kadar istiyorlar

EFT gönderiminde Finansbank asgari 50 TL, azami olarak da 2000 TL talep ederken, azami rakamlarda İş Bankası'nın 300 bin TL'si ve Finansbank'ın 2000 TL'si dışarıda tutulursa 500 TL'ye kadar EFT ve havale ücretleri alınıyor. EFT'de en uygun banka Kuveyt Türk olarak görülürken, 10 TL alan Kuvey Türk'ü, Garanti Bankası ve Türkiye Finans izliyor. EFT'de ücretler, asgari 10 TL ile 50 TL arasında değişirken, asgari EFT tarifesinde 16 banka arasında en yüksek ücreti 50 TL ile Finansbank uyguluyor. Akbank, HSBC ve Yapı Kredi Bankası ise 40 TL ücret talep ediyor. Akbank'ın EFT tarifesi 40-315 TL arasında değişirken, HSBC'nin 40-300 TL, Yapı Kredi'nin de 40-365 TL olarak sıralanıyor. EFT'de başlangıç fiyatı 10 TL olan bir banka varken, 16 banka arasında, hesaptan EFT'de 20 TL talep eden iki banka, 25 TL talep eden iki banka, 30 TL talep eden beş banka, 35 TL talep eden bir banka, 40 TL talep eden üç banka ve 50 TL talep eden de bir banka bulunuyor.

Kasadan havalelerde ağırlıklı 30-40 TL ücret alınırken, hesaptan havalelerde 20-30 TL ücret tarifesi uygulanıyor. İş bankası, HSBC, Denizbank, Ziraat, TEB, Yapı Kredi 30 TL asgari havale ücreti alırken, farklı fiyat aralıklarında ücretler 7.5 TL'den 30 TL'ye kadar hesaptan havalelerde çıkıyor. Kasadan havalelerde ise bu, asgaride 10 TL'den başlayıp 50 TL'ye, azamide ise İş bankası'nın 300 bin TL'si dışarıda tutulursa 500 TL'ye kadar çıkıyor.

En uygunu internet

Rakamlar bu kadar yüksek ancak EFT ve havale yapmak isteyenler için daha ucuz yollar da mümkün. Bankaların sunduğu; cep, telefon, internet, çağrı merkezi ve ATM bankacılığı hizmetleri, diğer hizmetlere göre, nispeten daha uygun. Özellikle internet bankacılığında fiyatlar 0.50 ila 5 TL arasında değişiyor. Azami internet tarifesi 5 TL. Havale gönderiminde 16 bankanın çoğu 1 TL ücret alıyor. Şekerbank ve TEB, cepten EFT'de ücret almıyor. Tabii bu rakamlara yine de dikkat etmek gerekiyor. Bazı bankalar vergi, sabit masraf gibi kalemleri bu ücretlere sonradan dâhil edebiliyor.

BDDK sitesinden yayınlanıyor

Bu arada hatırlatalım, BDDK bankaların müşterilerden aldığı bankacılık hizmet bedellerini ?karşılaştırmalı? olarak yayınlıyor. BDDK'nın internet sitesinde, her bir bankanın; para aktarma, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler karşılığı tahsil ettikleri masraf, ücret ve komisyon ücretleri yer alıyor. Sistem, vatandaşın alacağı hizmet için hangi bankanın ne kadar ücret talep ettiğini sitede görmesini ve bu sayede en ucuz bankayı bulmasını kolaylaştırma amacını taşıyor.

FAİZ DIŞINDAN 19 MİLYAR GELDİ

BDDK'nın, ?Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü- Eylül 2012? raporuna göre, bankaların, içinde EFT ve havaler ücretlerinin de yer aldığı faiz dışı gelirleri Eylül 2012'de 19 milyar 998 milyon TL olarak gerçekleşti. Faiz dışı gelir kalemlerinden bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlar, yüzde 12'lik (1 milyar 511 milyon TL) artışla 14 milyar 111 milyon TL oldu. Bu dönemde, kredilerden elde edilen ücret ve komisyonlar, 425 milyon TL yükseldi. Kredilerden elde edilen ücret ve komisyonların yüzde 58'i nakdi kredilerden, kalan kısmı gayrinakdi kredilerden elde edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber