Altepe: Yeni yasa ile yerel yönetimler daha güçlü olacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen büyükşehir belediyeleri ile ilgili düzenlemenin yerel yönetimde karmaşayı giderip daha güçlü yönetimlerin oluşmasını sağlayacağını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 20:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'de yapılan reformların Avrupa'da da örnek alındığını belirterek, "Türkiye'de reformlar yapılmaya devam ediyor, hem merkezi yönetim açısından tüm alanlarda yapılan reformlar başta sağlık ve eğitim olmak üzere devam ederken, Türkiye hızlı bir gelişim ve kalkınma içinde iken yerel yönetimlerle ilgili de reformlar ve düzenlemelerde hızlı bir şekilde sürüyor." dedi.

BAŞBAKAN'IN YEREL YÖNETİMDEN GELMESİ TÜRKİYE İÇİN BİR ŞANS

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel yönetimden gelmesinin Türkiye için bir şans olduğunun altını çizen Altepe, "Özellikle Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediyle Başkanlığı ve yerel yönetimden gelmesi Türkiye için en büyük bir şans. Yerelleşmenin önemi kadar önemli olduğunu çok daha iyi bilen ve bu konuda en iyi adımları atan bir ülkeyiz. Gerek merkezi yönetimlerde gerekse yerel yönetimlerde yapılan reformlar daha önce değişik kurum ve kişiler tarafından eleştiriliyordu. Ama şu anda Dünyaya da örnek oldu başta Avrupa ülkelerine örnek oldu. Şu anda yerel yönetimlerde yaptığımız reformlardan sonra bizim örnek aldığımız başta Fransa olmak üzere İtalya ve Almanya aynı reformları da Türkiye'den örnek alarak başlattı. Bu da ne kadar doğru bir yol izlendiğini gösteriyor." şeklinde konuştu.

Bu kanunla yerel yönetimler karmaşasının ortadan kalkacağına dikkat çeken Başkan Altepe, şöyle devam etti: "Bu reformlardan amaç, özellikle yerel yönetimler reformu özellikle buradaki yetki karmaşasını ortadan kaldırmak, yerelde tek güçlü otorite olmasını sağlamak. Bir yanda merkezi bakanlıklarla yerelde de bunun ayağı ve sorumlusu olan yerel yönetimler olmak üzer başta altyapı ve çevre konusunda tüm alanlardaki çalışmalarda artık sorumlu belli olacak. Yerelde tek meclis olacak. Bunla birlikte güçlü yerel iktidarlar her alanda yatırım yapması gereken ve her sıkıntıya sahip çıkması gereken yerel bir yönetim tarzı ortayla çıkıyor. Tüm il sınırlarında ki her sıkıntı büyükşehir i ilgilendiriyor."

Bu düzenlemenin planlama açısından da çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Recep Altepe, "Bu özellikle planlama açısından çok önemli il bütünün bir plan dahilinde planlanması, her belde belediyesinin bir sanayi bölgesi kurması gibi bir çarpıklığın olmaması açısından önemli. Yine su kaynakları açısından önemli, tüm su kaynaklarının tek merkezden yönetilmesi gerekiyor. Yine çevre açısından önemli."

Bu kanundan sonra daha büyük projelerin geliştirilebileceğine değinen Altepe, "Bunun yanında büyük projelerin ve bölgesel kalkınma projelerinin yapılması kent ile ilgili makro ölçekli projelere ve stratejik çalışmalar ve planlar bunlar ancak büyük bütçeli kurum ve kuruşların, büyükşehir belediyesi gibi kuruluşların yapabileceği çalışmalar. Bunlarla birlikte tüm bölgeler bundan payını almış olacak." diye konuştu.

Yeni düzenlemenin yerel yönetimleri güçlendireceğine değinen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sözlerini şöyle tamamladı: "Güçlü yerel yönetimlerde şu ana kadar el atılmamış bir çok sıkıntıya da el atılmış olacak. Başta göç veren dağ bölgeleri olmak üzere buralara yatırım yapılması, altyapı sorunlarının çözülmesi, her alanda ekonominin ve istihdamın gelişmesi konusunda yerel yönetimler bu konuda ki eksiklikleri gidermiş ve bu konuda ki yatırımları yapmış olacaklar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber