Öğretmenlerden Gelen Üç Soru Üç Cevap

Sitemize gelen sorulardan önemli gördüklerimizi cevapları ile birlikte yayımlamaya devam ediyoruz. Verilen cevaplardan yayımlanması uygun görülenler şu şekildedir: Zorunlu hizmet süresi nasıl hesaplanır? Doktora yapan da öğrenim durumu özründen yararlanabilir mi? MEB'in, kariyer öğretmenlik sınavından muaf tutulacak tezli yüksek lisans yapan ilahiyat fakültesi mezunlarının bir kısmına yönelik açıklaması, hangi anlama gelmektedir? Cevaplar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ekim 2005 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZORUNLU HİZMET SÜRESİ NASIL HESAPLANIR?

SORU: İyi günler. Ben Diyarbakırda öğretmen olarak gorev yapmaktayım ve bu eğitim-öğretim yılı sonunda 2.5 senem dolmuş olacak. Size sorum ben 2.hizmet bölgesinde olan bir il'e bu sene sonunda tayini istediğimde ve çıkması durumunda orada zorunlu hizmetimin kalkması için kaç yıl daha çalışmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim....

CEVAP: 2005 yılı atama kılavuzunda
"a) Yönetmeliğin 7'nci maddesine göre; 11/06/2000 tarihinden sonra "Bakanlık kadrolarına ilk defa öğretmen olarak atananlar ikinci hizmet bölgesi içindeki illerde en az 4 (dört) yıl, üçüncü hizmet bölgesi içindeki illerde en az 3 (üç) yıl veya her iki bölgede en son görev yaptığı ilde 2 (iki) yıldan az olmamak üzere toplam 4 (dört) yıl çalışmakla yükümlüdürler" denilmektedir.

b) Zorunlu çalışma yükümlülüğü nedeniyle; ikinci hizmet bölgesi kapsamındaki illerde 4 (dört) yıl, üçüncü hizmet bölgesi kapsamındaki illerde 3 (üç) yıl, son görev yaptığı ilde en az 2 (iki) yıl olmak üzere her iki bölge kapsamındaki illerde toplam 4 (dört) yıllık süreyi, 30/09/2005 tarihi itibarıyla tamamlayanlar yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabileceklerdir." açıklaması yer almaktadır.

Buna göre siz 2006 yılı yer değiştirmelerinde 2.hizmet bölgesine tayin isteyebilirsiniz. Orada 2 yıl çalışma zorunluluğunuz bulunmaktadır.


DOKTORA YAPAN DA ÖĞRENİM DURUMU ÖZRÜNDEN YARARLANIR MI?

SORU: Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlarda Calışan Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin (2000) 14. Maddesi, "Öğretmenlerin zorunlu çalisma yukumlulugunun bulunup bulunmadiği veya bulunduklari görev yerinde, hizmet alaninda ya da ilde calismalari gereken süreyi tamamlayip tamamlamadiklarina bakilmaksizin sağlik, es ve ögrenim durumu özürleri nedeniyle belli sartlarda yer değistirme suretiyle atamalari yapilabilir" der ve egitim özür durumundan yer değistirme isteginde bulunabilmesi için ögretmenlikteki bransiyla ilgili bir alanda veya egitim, yönetim, denetim alanlarinda yurt icinde lisans üstü ogrenim gordugunun belgelendirilmesi gerektigini soyler. Benim durumum ise su: ODTÜ tarih 2001 mezunuyum. Atamam 2001 yilinda Ingilizce bransinda Ankaraya yapildi ve 2005-2006 egitim ogretim yilinda rotasyona tabi olarak Muş iline nakledildim. Ayni zamanda 7 Eylul 2005 tarihinde Suleyman Demirel Universitesinin acmis oldugu doktora sinavini kazanarak Tarih bolumunde doktoraya basladim. Ben doktora egitimimi mazeret gostererek ara donemde ispartaya ozur grubundan yerdegistirme yaptirabilir miyim? Cevabinizi bekliyor saygilarimi sunuyorum.

CEVAP: 2005 yılı atama kılavuzunun "3.3. Öğrenim Durumu Özrü" başlıklı bölümünde şu açıklama yer almaktadır.
"Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında bilimsel hazırlık ve yabancı dil hazırlık dönemi dâhil yüksek lisans veya doktora eğitimine devam etmekte olan öğretmenler; öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler.
Öğretmenin Yükseköğretim Kurumunun lisansüstü öğrenim programında kayıtlı ve ders döneminde olduğunu, devam zorunluluğu bulunduğunu belgelendirmesi gerekir. Özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını 1 (bir) yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yüksek öğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz."

Açıklamada doktora da yer verilmiştir. Buna göre tayin isteme hakkınız bulunmaktadır.


İLAHİYET FAKÜLTESİ MEZUNLARININ SORULARI

SORU 1: KBYS ile ilgili açıklamada
"Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 26/09/2005 tarih ve 021265 sayı ve Lisansüstü Eğitim konulu yazı ekindeki üniversite görüşlerine göre;
İlahiyat Fakültesi mezunu olup Temel İslâm Bilimlerinden; Tefsir, Kelam, Hadis ve İslâm Hukuku alanlarında Tezli Yüksek Lisans öğrenimini tamamlamış Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İHL Meslek Dersleri ve İHL Meslek Dersleri Arapça öğretmenlerinin bu öğrenimleri alanı içinde yer aldığından 2005-KBYS'den muaf sayılacaktır." denilmektedir. İlahiyat Fakülteleri bünyeside yer alan "Felsefe ve Din Bilimleri" alanında yüksek lisans veya doktora yapanlara aynı muafiyet hakkının tanınmaması anlamına geliyorsa, bu haksızlık olur. Bu konuda ne yapabiliriz, sözkonusu haksızlığa uğrayan öğretmenler olarak? Slm ve sevgilerimle, kolaylıklar dilerim.

SORU 2: "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 26/09/2005 tarih ve 021265 sayı ve Lisansüstü Eğitim konulu yazı ekindeki üniversite görüşlerine göre; İlahiyat Fakültesi mezunu olup Temel İslâm Bilimlerinden; Tefsir,Kelam,Hadis ve İslâm Hukuku alanlarında Tezli Yüksek Lisans öğrenimini tamamlamış Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,İHL Meslek Dersleri ve İHL Meslek Dersleri Arapça öğretmenlerinin bu öğrenimleri alanı içinde yer aldığından 2005-KBYS'den muaf sayılacaktır."

M.E.B'in personel genel müdürlüğü sitesinde yer alan yukarıdaki bilgi ışığında sorum: Ben din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeniyim.İlahiyat fakültesi felsefe ve din bilimleri anabilim dalı din sosyolojisi dalında yüksek lisans yaptım.Şimdi yukarıdaki bilgiye göre ben alanımda yüksek lisans yapmış olmuyor muyum?üstelik % 25 ek ders ücretini fazla alıyorum.
İlahiyat fakültelerinde dört anabilimdalı var.
1- Temel islami bilimler dalı
2- Felsefe ve din bilimleri dalı
3- İslam tarihi ve sanatları bilim dalı
4- Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bilim dalı

Bunlardan herhangi birinde yüksek lisans veya doktora yapmış Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni alanında yüksek lisans yapmış olmuyor mu? M.E.B. in web sitesindeki bu açıklama ne anlama geliyor? Mesela Temel İslami Bilimler Anabilim Dalı Tasavuf Bilim Dalında yüksek lisans veya doktora yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Tefsir, Kelam, Hadis ve İslâm Hukuku alanında yapmadığından 2005-KBYS'den muaf olmayacak mı? İlahiyat fakültelerinde yüksek lisans yapmış herkesi ilgilendiren bu önemli konu hakkında bilgi verir misiniz? Teşekkür eder sevgi ve saygılarımı sunarım.

CEVAP: Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı ile ilgili yukarıdaki her iki soruda da öğretmenlerimiz alanlarında tezli yüksek lisans veya doktora yapmışlarsa bu sınavdan muaftırlar. 1.sorudaki öğretmenimiz Felsefe ve Din Bilimleri alanındaki tezli yüksek lisans; bakanlığın sitesinde yapılan açıklamaya göre muaf tutulmaz anlamına gelmez. Bu öğretmenimizin sınavdan muaf tutulması gerekmektedir. 2.Sorudaki öğretmenimiz ücretini zaten % 25 fazla aldığını beyan ettiğinden sınavdan muaf tutulması gerekmektedir.

Bu konularda tezli yüksek lisans yapan öğretmenlerimizin; Tezli yüksek lisansı kendi alanlarında yapıp yapmadıkları ise başvurularının kabul edilip edilmediğine göre hareket edilecek bir konudur. Başvuruları reddedilirse idari mahkeme yolu gözükecektir. Bakanlığın kendi sitesinde yapmış olduğu açıklamalar yüksek öğretim kurulu başkanlığının bakanlığa yazmış oldukları cevaplar olup, bu cevapların hangi sorular üzerine yazıldığı meçhuldür. O nedenle sağlıklı bir yorum yapılamamaktadır.

Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı ile MEB'in internet sitesinde yapılan açıklama

"Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 23/09/2005 tarih ve 021192 sayılı yazısına göre;
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde görülen 5 yıllık yüksek öğrenimlerin tezli yüksek lisans öğrenimine eşdeğer sayıldığından bahisle, söz konusu fakültelerden mezun olan öğretmenler 2005-KBYS'den muaf olarak değerlendirileceklerdir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 26/09/2005 tarih ve 021265 sayı ve Lisansüstü Eğitim konulu yazı ekindeki üniversite görüşlerine göre;
İlahiyat Fakültesi mezunu olup Temel İslâm Bilimlerinden; Tefsir,Kelam,Hadis ve İslâm Hukuku alanlarında Tezli Yüksek Lisans öğrenimini tamamlamış Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,İHL Meslek Dersleri ve İHL Meslek Dersleri Arapça öğretmenlerinin bu öğrenimleri alanı içinde yer aldığından 2005-KBYS'den muaf sayılacaktır."


Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğinde muafiyetle ilgili kısımlar şunlardır.

Tanımlar
Madde 4
- Bu Yönetmelikte geçen;
Sınav Muafiyeti: Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayan öğretmenlerin uzman öğretmenlik; doktora öğrenimini tamamlayan öğretmenlerin ise başöğretmenlik sınavından muaf tutulmalarını, ifade eder.

Sınavdan muaf olan adayların başvurularında aranacak şartlar
Madde 9 - Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavından muaftır.
Sınavdan muaf bulunanların kariyer basamaklarında yükselmelerinde, eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunan öğretmenlerden adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibarıyla;
a) Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlardan uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl,
b) Alanında veya eğitim bilimleri alanında doktora öğrenimini tamamlayanlardan başöğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl
kıdemi bulunmak şartı aranır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber