Yağmur çamur demeden ekmek mücadelesi veriyorlar

Konya'nın Hüyük ilçesinde tarım işçileri, havaların soğuyup tarlaların çamur deryası haline dönüşmesine rağmen verdikleri ekmek mücadelesini sürdürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2012 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölgede bir süredir etkili olan yağışlar sebebiyle ekili sahalara giremediklerinden dolayı çalışmaya ara veren söküm işçileri, yağmurun dinmesinin ardından aileleriyle birlikte tarlalarda yeniden çalışmaya başladı. Söküm işçisi Şükrü Bayar (47), çalışmaya Hüyük ilçesine bağlı Çamlıca beldesinden geldiklerini ve yıllardır ailece bu işi yürüttüklerini belirterek, geceleri ise tarla kenarında ki saman konteynırlarında kaldıklarını ifade etti. Bölgede genelde söküm işlerinin bittiğini ancak kendilerinin 3-4 günlük işlerinin daha kaldığını belirten Bayar, yağışlar nedeniyle mola verdiklerini ancak yağmurun durmasının ardından kalan işlerine yeniden başladıklarını kaydetti. Okul çağındaki çocuklarının da kendilerine bu süreçte yardım ettiğini ve pancar çapası ve sökümü yaparak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Bayar, Çamlıca beldesinde yaşayanların büyük bölümünün meslek olarak sürdürdükleri bu işten gelir elde etmeye çalıştığını belirtti. Çocuk yaştan itibaren tarlalarda pancar sökümü yaptığını anlatan Bayar, havaların soğuması üzerine kaldıkları konteynerlerde çocuklarının üşüdüğünü de belirterek, "Konteynerdeki çadırımızda yatıyoruz, soğuk oluyor ama idare ediyoruz. Çocuklar soğuk havalarda üşüyorlar, onlar da ister istemez burada işi öğreniyorlar. Hem okul hem bu iş tabii ki onlar içinde zor oluyor" şeklinde konuştu.

BELDELERİNE SU İSTİYORLAR

Bayar, günlük yevmiyelerinin 40 liraya geldiğini dile getirirken, yaşadıkları beldede arazilerin kıraç olması nedeniyle yıllardır bu işi yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Devletin yol ve sulama imkanlarını kendilerine sunması halinde beldelerinde bulunan kendi arazilerini ekip bu işleri bırakabileceklerini belirten Bayar, "Yapacak başka işimiz olmadığından, 'genç yaşta el açıp dilenmektense çalışmak daha iyidir' diyerek bu işi yapıyoruz. Devletimiz şimdiye kadar el uzatmış değil büyüklerimize sesleniyorum, bize sulamak için arazilerimize gölet istiyoruz, el uzatırlarsa amelelikten kurtulabilir, kendi işimizi yapabiliriz" dedi.

Çamlıca beldesinde ikamet ettiğini belirten Hasan Erdoğan da, pancar tarlasında iki aile birlikte çalıştıklarını aktararak, "Tabi zor işlerde çalışıyoruz. Ama başka yapacak işimiz yok. Yılın 1,5 ayı söküm, 1,5 ayı da çapasını yaparız. Bu tarlalarda ailece çalışıyoruz. Dönüm hesabı para kazanıyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz şu anda pancarda ve senenin 3 ayını okumuyor. Bize su imkanı verilirse güzel olur, biz de bu çileyi çekmekten kurtuluruz. Beyşehir Gölü kasabamıza yakın, 15 kilometre mesafede ama su imkanından istifade edemiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber