Türk Büro-Sen: Adalet Bakanlığı, promosyonları adaletli dağıtmadı

Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Bulut, Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı kuruluşlarının tamamını kapsayan, geçtiğimiz Eylül ayından geçerli olmak üzere 5 yıllık dönemi içine alan maaş ödeme protokolü imzaladığını, ancak promosyonların personele eşit olarak dağıtılmadığını öne sürdü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 22:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Protokole göre, personele, Temmuz ayı maaşının yüzde 10'una ilaveten 125 lira promosyon tutarı ödenmesinin kararlaştırıldığını hatırlatan Bulut, bankacılık uygulamasında promosyonların kurum çalışanlarının maaş, ücret gibi mali haklarının banka aracılığı ile ödeneceği sürede bankalar tarafından gelir beklentisine karşılık olarak verildiğini vurguladı.

Bankaların protokol süresince kurum çalışanlarına kredi kartı, konut, taşıt, tüketici gibi krediler sağlamak suretiyle müşteri edindiğine dikkat çeken İbrahim Bulut, "Bu tarz bankacılık uygulamalarıyla da kazanç sağlamaya devam etmektedirler. Hiçbir kamu kurumunda yapılmayan büyük bir adaletsizlik, Adalet Bakanlığı'nda yapılmıştır. Hiçbir kurumda emsali olmayan bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Banka promosyonları herkese eşit dağıtılmamış, daha yüksek maaş alanlara daha fazla promosyon verilmiştir. Hakim-Savcı dışındaki personelin, her yıl ortalama kaybı 300 liradan fazla olmuştur. Adalet Bakanlığı, yapılan protokolle, çalışanların promosyondan yararlandırılmasında, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine uygun şekilde hareket etmemiştir. Hâkimler ve savcılar ile diğer adli personel, aynı sözleşme hükümlerine tabi olmasına rağmen, hâkimlere, savcılara ve üst düzey personele maaşlarına oranla daha fazla promosyon ödenmesi yasal dayanaktan yoksundur. Bu sözleşme, çalışanların moral ve motivasyonu ile çalışma barışının bozulmasına neden olmaktadır." dedi.

Bankalarda belli süre kalan ve bu süre içerisinde bankaların bir kısım gelirleri elde ettiği paraların kamu görevlilerine ait olduğunu anlatan Bulut, bu paraların belli bir süre uhdesinde kalması karşılığında bankalarca ödenmesi öngörülen promosyonların da ilgili kamu görevlilerine hakkaniyet ve eşitlik ilkesi gereğince paylaştırılması gerektiğini dile getirdi. Bulut şunları kaydretti: "Acı olan bakanlıkta yetkili sözde sendikanın ise promosyonların çalışanlara eşit dağıtılmasını sağlayamamış olmasıdır. Sendika olarak, dün olduğu gibi bundan sonra da Adalet çalışanlarının haklarını her platformda savunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda da sendikamızca hukuka ve mevzuata açıkça aykırı olan protokolün iptali için Ankara'da dava açılmış olup, idari ve hukuki süreç yakından takip edilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber