Engelli öğrenciler toplumla kaynaştırılıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2005 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleşen törenle, 'Kaynaştırma Programı' çerçevesinde, görme engelli çocukların eğitimine destek veren okul müdürleri ve sınıf öğretmenlerine teşekkür plaketi verildi.

Üsküdar Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda düzenlenen ve Parıltı Görmeyen ve Az Gören Çocuklara Destek Derneği Başkanı Hale Bacakoğlu'nun ev sahipliği yaptığı törene, AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ayşenur Süberk Özturanlı katıldı.

Plaket töreninde bir konuşan Görme Engelli Milletvekili Lokman Ayva, özürlülerin hem kendi kendilerine yetebilmeleri hem de topluma yük olmamaları için eğitimin şart olduğunu söyledi. Lokman Ayva şöyle konuştu: "Özürlülere acımak yerine, onlara hayatlarını idame ettirebilmeleri için gerekli olan koşulların sağlanması daha önemlidir. Şükürler olsun ki toplumun engellilere bakışı süratle pozitif yönde gelişiyor. Daha önce görme engellilik alay konusu dahi olabiliyordu toplumumuzda. Ama şimdi çocuklarımız bile daha duyarlı bir bakış açısıyla olayı değerlendirebiliyor. Kaynaştırma programının amacı da budur. Engelli ile engelli olmayanı kaynaştırmak. Bir arada yaşayabilirliklerini daha sistemli bir eğitim sürecinden geçirmektir".

Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya da konuşmasında, "Türkiye'nin engelli bir valiye ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu. Bu isteğini daha önce İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya da arz ettiğini belirten Kaya, Bakan Aksu'nun da konuya olumlu yaklaştığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ayşenur Süberk Özturanlı ise Büyükşehir'in dünya klasiklerinden 10 eseri görme engelli öğrencilerin okuyabileceği şekilde özel olarak hazırlayacağını söyledi. Özturanlı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı 100 temel eser arasından seçilecek kitapların da önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirileceğini kaydetti.

Törende Kaynaştırma Programı hakkında bilgiler veren Parıltı Görmeyen ve Az Gören Çocuklara Destek Derneği Başkanı Hale Bacakoğlu, programın sınırlı imkanlara rağmen çok büyük faydalar sağladığını belirtti. İstanbul'da toplam 25 öğrencinin çeşitli okullarda kaynaştırma programı çerçevesinde eğitim gördüğünü belirten Bacakoğlu, destek öğretmen olarak yalnızca bir personelin istihdam edilebildiğini ve bir kişinin tüm bu okullarda dönüşümlü olarak destek eğitimi sağladığını söyledi. Konuşmaların ardından kaynaştırma programı çerçevesinde görme engelli çocukların eğitimine destek veren okul müdürleri ve sınıf öğretmenlerine teşekkür plaketi verildi.

Üç yıl önce Türkiye'de bir ilk olarak İstanbul'da başlatılan kaynaştırma programı ile sınırlı sayıdaki görme engelli öğrenci diğer öğrencilerin sınıfında aynı eğitim ve öğretimi alıyor. Söz konusu program ile görme engelli bir çocuk küçük yaştan itibaren toplumla kaynaşıyor. Normal gören öğrenciler de ilköğretim sıralarından itibaren, toplumdaki engelli bir vatandaş ile nasıl kaynaşabileceğini, ona nasıl yardımcı olabileceğini öğreniyor. Avrupa'da uygulanan sistem Türkiye'de henüz pilot uygulama aşamasında. İstanbul'da toplam 25 öğrenci kaynaştırma programından yararlanıyor. İstanbul dışında da 10 öğrenci program dahilinde öğrenim görüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber