Ardahan balı markalaştı

Ardahan balına Türk Patent Enstitüsünden marka tescil belgesi alındı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2012 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili İHA Muhabirine açıklama yapan Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Türk Patent Enstitüsünden marka tescil belgesi aldıklarını ve Ardahan balının nihayet marka olduğunu ifade ederek ''Birlik olarak marka tescili için başvuruda bulunmuştuk, bu marka tescilimizde 14 ay içerisinde sonuçlandı. Bu tescil belgemiz arı ürünlerini kapsamaktadır. Bal, polen, arı sütü, arı keki ve arı'yı kapsamaktadır. 2013 yılında inşallah arı ürünlerimizle, bal paketlememiz ile ve marka tescil belgemizle markayı alıp ballarımızı etiketleyerek piyasaya süreceğiz. Artık Ardahan balı nihayet markalaştı ve ilimizde bal satıcılarımız da markası, menşei belli olmayan bir sürü yiyecek satılmaktadır. Bu kavanozların üzerinde hiçbir şey yoktur. Marka adı altında ballar paketlenmiş olur ve markalarla satılır. Tüketiciler de bu konuda çok rahat etmiş olurlar. Böylelikle kaçak ballar da önlenmiş olur.'' dedi.

-BAL PAKETLEME TESİSİ BAL VERİMİNDEKİ AZALMAA NEDENİYLE CALIŞTIRILAMIYOR

Bal paketleme tesisinin kurulduğunu fakat 2012 yılı sezonunda doğal hava şartları nedeniyle bal veriminin az olmasından dolayı tesisi çalıştıramadıklarını ifade eden Evliyaoğlu, şunları kaydetti:

''Ardahan ili Köylere hizmet götürme birliği ile Ardahan Arıcılar birliği, Ardahan Gen Merkezi müdürlüğü, Ardahan Üniversitesi, Ardahan İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa yapmış olduğumuz bal paketleme projemiz şu an itibariye hizmete girmiş durumdadır. Fakat, maalesef 2012 yılında mevsimsel nedenlerden dolayı bal alamadık. Tabi alamadığımız için bal paketleme bu yıl boş kaldı. İnşallah 2013 yılında ürünümüz bol olur ve bal paketleme tesisimiz de balarlımızı paketleyeceğiz. Ballarımızı emniyet bantlı ve etiketli olarak markalaştırıp piyasaya süreceğiz. Üreticilerimiz de 20 liraya satmış oldukları balları 50 ile 70 lira arasında satacaklar. Daha sonra piyasada etiketsiz ballar, yani halk sağlığına zarar veren ballara biz birlik olarak müdahale ederek piyasaya sürülmesini önlemeye çalışacağız. Markamız elimize geçmiş bulunmaktadır şu anda, biz bu kış aylarında alt yapıyı hazırlayacağız. Gerek üreticilerimiz, gerekse dışarıdan bal satıcıları getirecekleri balları önce birlik olarak biz balların her birinden birer numune alarak, Gen merkezi müdürlüğünde bulunan laboratuarımıza göndereceğiz. Laboratuar sonuçlarından sonra bal gıda kodeksine uygun ise biz paketleyeceğiz. Gerçekten değil ise o bal sahibini, ya da üreticimiz olsa bile çağırıp balını iade edeceğiz.''

Proje kapsamında ayrıca mum çekme Makinesi'nin alındığını da ifade eden evliya oğlu, bal mumu makinası ile ildeki arı hastalıklarının minimuma ineceğini ifade ederek ''Köylere hizmet götürme birliği, Ardahan arıcılar birliği ve diğer ortaklarımız ile yapmış olduğumuz proje kapsamında bir de mum çekme makinamız var. Üreticilerimizin eski mumlarını kendileri eriterek kalıplar haline getirecekler ve bizdeki makine ile 120 santigrat derecede eriterek tekrar bal mumu haline getireceğiz. Bundaki amacımız şu anda dünya genelinde yaygın olan arı hastalıklarını önlemek ve başka illerdeki hastalıkların ilimize gelmemesi için Bu bal mumu makinasını 2013 yılı itibari ile kullanmaya başlayacağız. Bunu kullandıktan sonra ilimizdeki arı hastalıkları minumuma inecektir'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber