Üretici 13 liraya aldığı çayı 6 liraya satıyor

Rize Ziraat Odası ve Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Doğu Karadeniz'de nadir olarak hasadı yapılan 4. Sürgün yaş çay alımlarının devam ettiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2012 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Paliç, ?60 kuruşa üreticiden çay alan özel sektörlerden bazıları ödemeyi üreticiye yarısını peşin para yarısını da kuru çay olarak yapıyor. Özel sektörün kendilerine verdiği çayın kilosunu 13 liradan almak zorunda kalan üretici de fazlalık kuru çaylarını 6 liradan piyasaya satıyor.? dedi.

Paliç, Rize İl Genel Meclisi'nin kasım ayı toplantısına katıldı. Meclis Başkanı Hakan Gültekin başkanlığında yapılan toplantıda konuşan Paliç, başkanı olduğu ziraat odasına 125 bin üreticinin kayıtlı olduğunu söyledi.

Doğu Karadeniz'de ender olarak görülen 4. sürgün yaş çay hasadının devam ettiğini ifade eden Paliç, ?4. Sürgün hasadı nedeniyle birçok özel sektör çay fabrikası devreye girdi. Özel sektör üreticiden çayın kilosunu 60 kuruşa alıyor. 60 kuruşa üreticiden çay alan özel sektörlerden bazıları ödemeyi üreticiye yarısını peşin para yarısını da kuru çay olarak yapıyor. Özel sektörün kendilerine verdiği çayın kilosunu 13 liradan almak zorunda kalan üretici de fazlalık kuru çaylarını 6 liradan piyasaya satıyor. Bu durum da kilosu 1,10 liraya çay alan firmanın 60 kuruşa çay alan firma ile olan rekabet gücünü ortadan kalkıyor.

Paliç, konuşmasının devamında kivi üretimine değinerek, Rize'de üretilen kivinin üretim bakımından aslında Türkiye'de bir numarada olduğunu fakat kullanılan bütün arazilerin çay arazisi olarak kayıtlı olması Rize'yi üretim açısından ikinci veya üçüncü durumda gösterdiğini savundu. Rize'de üretilen kivinin kalite açısından bir sorunu olmadığını söyleyen Paliç, asıl sorunun bölgede depolama yerlerinin yeteri kadar olmadığı ve bu sorunun da kivinin fiyatını olumsuz etkilediğini belirtti.

Ayrıca Ziraat Odası olarak Rize'de 230 ayrı bölgeye 75 bin liralık likapa fidanı dağıttıklarını ifade eden Paliç, bunun yanında birçok meyve fidanının da dağıtıldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber