Telefonla dolandırıcılığa karşı kısa film

Manisa Emniyet Müdürlüğü, telefonla dolandırıcılık yapanların kullandığı yöntemleri anlatan bir kısa film çekti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2012 22:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Müdürü Yunus Çetin, son iki ayda telefon dolandırıcılarının ağına düşürdüğü kişilerin dolandırıcılara kaptıracağı 283 bin 500 TL'nin gönderilmesine engel olmayı başardıklarını bildirdi.

Emniyet Müdürü Çetin, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların telefonla aranarak dolandırılmasını engellemek için polislerin de yer aldığı bilgilendirici bir kısa film çektiklerini, bu konuda önleyici tedbirler alan polisin büyük bir gayretle çalıştığını belirtti.

Telefonla masum vatandaşları kandırmak için dolandırıcıların çok çeşitli metodlar kullandığını ifade eden Çetin, "Telefonda kendilerini kamu görevlisi veya polis olarak tanıtan dolandırıcılar postane veya bankaların isimlerini vererek aradıkları vatandaşları kendilerine para göndermesi için ikna ediyor. Telefonda hedef aldıkları vatandaşın hesaplarının terör örgütünce ele geçirildiği, hesaplarındaki tüm paranın elden kendilerine teslim edilmesi, verilecek başka bir hesaba paralarının yatırılması, reklam kampanyası sonucunda ödül kazandıkları gibi yalan ifadeler kullanan dolandırıcılar, bazı vatandaşları tuzağa düşürüyor" dedi.

Dolandırıcıların inandırıcılıklarını artırmak amacıyla akıllı telefonlara yükledikleri programlar vasıtasıyla arayan numaranın +0155 olarak gösterilmesini de sağladıklarını ifade eden Çetin, şu uyarıda bulundu:

"Sizi Emniyet'ten arıyoruz inanmıyorsanız numaramıza bakın' diyorlar. Normal şartlarda 155 hattından arama yapılamaz. Bunu bilmeyen vatandaş kendisinin polisten arandığını zannediyor ve kandırılıyor. Manisa'da Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan Güven Timleri, telefon dolandırıcılarının ağına düşen vatandaşların paralarını kaybetmesini engellemek için yoğun şekilde çalışıyor. Son iki ay içerisinde güven timleri, telefon dolandırıcılarının ağına düşürdüğü kişilerin dolandırıcılara kaptıracağı 283 bin 500 TL'nin gönderilmesine engel olmayı başardı. Manisa polisinin bu gayretine rağmen maalesef 221 bin TL dolandırıcılara vatandaşlarca gönderildi."

-Dolandırıcılara karşı kısa film-

Manisa polisinin vatandaşları uyarmak için Güven Timleri tarafından dolandırıcılık konusundaki çalışmalarının anlatıldığı bir kısa film hazırladığı bilgisini veren Çetin, filmde telefonla dolandırıcılık yapanların vatandaşı nasıl tuzağa düşürdüğü ve hangi yalanları kullandıklarının anlatıldığını söyledi.

Filmde polislerin de rol aldığını belirten Çetin, Manisa polisi olarak kötü niyetli kişilerin masum vatandaşlara zarar vermesini engellemek amacında olduklarını ifade etti. Çetin, "Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımıza hız verdik. Birçok dolandırıcılık girişimini de bu sayede önledik. Bu konuda vatandaşlarımızı uyarmak, dolandırılmasını engellemek ve daha geniş kitlelere ulaşabilmek için de kısa bir film hazırladık. Polis arkadaşlarımızın rol aldığı filmle vatandaşlarımızı telefonla dolandırıcılık hususunda uyanık hale getirebilmeyi, kötü niyetli kişilerin vatandaşlarımızı aldatmasının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Vatandaşlarımıza şu hususu bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Polis sizden para istemez. Bu şekilde bir durumla karşılaşırsanız lütfen 155 Polis İmdat telefonunu arayınız. Cebinizdeki parayı dolandırıcılara kaptırmayın" diye konuştu.

Çetin, filmin ilk etapta Manisa İl Emniyet Müdürlüğü'nün internet sayfasında yayımlanacağını, gelen taleplere göre de çoğaltılan kopyalarının dağıtılacağı bilgisini verdi.

Muhabir: Turgay Duyar / Mustafa Yıldırım

Yayıncı: Ogün Duru

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber