Komisyon, işsizliğe çareyi gösterdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2005 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Geleneksel Türk El Sanatları Araştırma Komisyonu, Türk el sanatlarının geliştirilmesi, yaşatılması ve geleceğe taşınması için biran önce Cumhuriyet Dönemi El Sanatları Kurultayı adı altında bir toplantı yapılması ve "Türk El sanatları Kurulu" kurulmasını önerdi.

TBMM Geleneksel Türk El Sanatları Üretici ve Sanatkarların Sorunlarının Araştırılarak El Sanatlarının Geliştirilmesi, Korunması ve Gelecek Kuşakları Aktarılması İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Komisyon Başkanı Isparta Milletvekili Recep Özel, beraberinde komisyon üyesi milletvekilleriyle birlikte TBMM'de bugün düzenlediği basın toplantısında komisyon raporuyla ilgili bilgi verdi. Komisyonunun Ankara, Denizli, Kütahya, Isparta, Eskişehir, Konya ve İstanbul'da incelemelerde bulunduğunu belirten Özel, buralarda sanatkarlarla bir araya gelindiğini ifade etti. Dolmabahçe Sarayı'nda sanatçılara bir yemek verildiğini, buraya katılan sanatçıların "Popçulara önem verildiğini, ancak kendilerine bugüne kadar önem verilmediğini ve bu toplantıya katılmaktan son derece memnun olduklarını" belirterek, bazı sanatçıların göz yaşlarını tutamadıklarını ifade etti. Özel, açıklamasında çözüme yönelik olarak şunları söyledi:

"Başbakanlık bünyesinde hukukçu, sanatçı, sanat eğitimcisi, endüstriyel sanatçı, sanat tarihçi, halkbilimci, ekonomist, kamu yönetimi, pazarlama, sanayi alanında hizmet veren uzman ve bilim adamlarının görevlendirilmeleri yoluyla 'El Sanatları Kurulu Çekirdek Komisyonu' hizmeti görecek Geleneksel Türk El Sanatlarında Belirlenen Sorunları Çözme ve Önerileri Yasal ve İdari Düzenlemelerde Yaşama Geçirme Komisyonu kurulması görüşüne varmış, sorun ve önerilerin mercek altına alınarak biran önce hayata geçirilmesi kanaatiyle raporunu Yüce Başkanlığa sunmaya karar vermiştir."

Komisyonun el sanatlarının geliştirilmesiyle ilgili önerilerinin bazıları ise şöyle:

- İlköğretim okullarında resim dersi dışında farklı plastik alanlarda yetenekleri öne çıkaracak dersler verilmeli.
- Plastik sanatlarla öğrencilere 2. ve 3. boyutta zamanı kavramaları sağlanmalı.
- İlköğretim ve lisede sanat tarihi ve halk bilimi derslerine ağırlıklı yer verilmeli.
- Mesleki Teknik Eğitimin ortaöğretim düzeyindeki okullarında Sanat Tarihi ve Halkbilimi dersleri zorunlu tutulmalı.
- Kız Meslek Liseleri'nin ilgili alanlarından mezun olan öğrencilere Güzel Sanatlar Fakülteleri'ne ve Geleneksel El Sanatları Fakülteleri'ne giriş hakkı verilmeli.
- Çıraklık ve Yaygın eğitimde 15-30 günde verilen Üniversitede ise 4 yılda verilen mesleki dersler yeniden değerlendirilmeli.
- Halk eğitim merkezlerinde en az 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunu veya branşında eğitim görmüş fakülte mezunları atanmalı.
- Yerel yönetimlerle sanatçıların işbirliği attırılmalı.
- Türk el sanatlarının tanıtımına ağırlık verilmeli.
- Sokak çocukları ve işsiz gençler Türk el sanatlarıyla verimli hale getirilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber