Atakum'da imar planı mağdurları dava hazırlığında

Atakum Belediyesi'nin Kurupelit ile Atakent arasında yaklaşık 72 hektar alanda gerçekleştirdiği imar planının, bazı mülk sahiplerini mağdur ettiği iddia edildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2012 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mülk sahipleri uygulamanın iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Atakum Belediyesi ise mağdur olduklarını ileri süren kişilerin yalan söylediğini duyurdu.

Atakum Belediyesi, Atakent ve Kurupelit mevkiinde yeni yolların açılması gerekçesiyle yaklaşık 72 hektar alanda 7 Mart 2012 tarihinde imar planı değişikliği gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Metin Burma, 12 Kasım 2012 tarihinde imar planı içerisinde yer alan bölgedeki hak sahiplerini konuk ederek vatandaşları dinledi. Bu görüşmeden memnun kalmayan bazı hak sahipleri ise uygulamanın iptali için dava açmaya hazırlanıyor.

"TALEP YOK, UYGULAMA VAR"

Hak sahiplerinden İsmail Çilek isimli vatandaş konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Atakum Belediyesi'nin gerçekleştirdiği imar planı çalışması ile Büyük Oyumca ile Alanlı Mahalleleri arasında kalan Pamuklu Bulvarı'nın doğusundaki yaklaşık 130 imar adasında bin adet parselin imar izninin durdurulduğunu söyledi. İmar izninin durdurulması ile emlak satışı ve inşaat çalışması yapamadıklarını söyleyen Çilek, talep olmamasına rağmen Atakum Belediyesi'nin böyle bir uygulamaya imza attığını öne sürdü. Atakum Belediyesi'nin imar planına gerekçe olarak gösterdiği yol çalışmasıyla ilgili olarakta belediyeye bir talebin yapılmadığını söyleyen İsmail Çilek şunları söyledi, "Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, hak sahiplerinin görüşlerini almak için geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda Başkan Burma son derece agrasifti ve kimseye söz hakkı vermedi. Atakent ve Kurupelit'te pek çok parselde tarım yapılıyor, Atakum Belediyesi kimlerin talebi ile iş yapıyor merak ediyoruz. Hak sahipleri olarak dere yatağında ucuza alınan arsaların kendi parsellerimize kaydırılarak rant elde edilmesinden endişe ediyoruz. Biz hak sahibi olarak yapılan imar planı değişikliğinin iptali için konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyoruz."

BAŞKAN BURMA: YALAN SÖYLÜYORLAR

Öte yandan Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, Kurupelit ve Atakent'te gerçekleştirilen imar uygulamasına gösterilen tepki hakkında açıklamada bulundu. Kurupelit ve Atakent arasındaki ulaşım ve altyapının ileriye dönük düzgün bir şekilde planlanması için imar planının hazırlandığını vurgulayan Başkan Burma, "Biz söz konusu yerde gelecekte sıkıntı yaratabilecek durumları önlemek ve modern bir yapılaşmaya öncü olmak için imar planını hayata geçirdik. Bir takım insanlar ise dedikodu üreterek insanları etkilemeye çalışıyor. 36 bin nüfusun yaşadığı Atakent ve Kurupelit arasında yaklaşık 72 hektarlık alanda yapılan imar planının hayata geçirilmesinin sebepleri şunlardı; Geçmişte yapılan imar değişikliği ile derenin içerisine vadi gibi olan yerlere imar vermişler ve taşkın sınırında bile parsel üretilmiş. Yollar söz konusu yerlerde yüzde 20 veya 30'a gelen eğimlerle oluşturulmuş. Bu eğimli arazilerde yolların dikine konulması ve alt yapının yapılması uygun değildi. Atakent ile Kurupelit arasında doğru bir ulaşım ağının sağlanması için bu çalışmayı hayata geçirdik. Ayrıca çalışma ile dere yatağı ve taşkın sınırı içerisinde yer alan parsellerin kurtarılması söz konusudur." diye konuştu.

"SORUNA KAYITSIZ KALAMAZDIM"

İmar uygulamasından hiçbir hak sahibinin mağdur olmayacağını vurgulayan Başkan Burma aksi görüşü savunanları yalan söylemekle suçladı. Başkan Burma, "Çalışma ile hiçbir hak sahibinin hak kaybına uğraması söz konusu olmadığı gibi ne kadar yeri varsa cm bile düşük olmadan tapusunda o şekilde belirtilecek. İmar planına göre yeni açılacak yollar nedeniyle sadece parsellerin yönleri değişti. Bu uygulama tamamen parsel sahiplerinin lehine bir uygulamadır. Atakum Belediyesi'nin oradan parsel üretmesi söz konusu değildir. İleride çok büyük sorunlar yaşanacağı için bu duruma kayıtsız kalamadık. Bunu sorunu görüpte şimdiden iyileştirmemek, benim ahlaki ve mesleki anlayışıma uygun değildir." şeklinde konuştu.

Bu arada imar planı çalışmasının belediye meclisinden geçmediğini sadece hazırlık çalışmalarının sürdürüldüğüne dikkati çeken Başkan Burma her türlü itirazı değerlendireceklerini belirterek vatandaşın itiraz hakkını kullanabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber