Grevi sonlandıran mahkumlara yasak gıda verildiği iddia edildi

67.günün sonunda açlık grevlerini sonlandıran mahkumlardan İzmir Buca Kırıklar F tipi'ndeki 251 hükümlünün grev sonrasındaki beslenmelerini içeren diyet protokolünün uygulanmadığı iddia edildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2012 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

67. günün sonunda açlık grevlerini sonlandıran mahkumlardan İzmir Buca Kırıklar F tipi'ndeki 251 hükümlünün grev sonrasındaki beslenmelerini içeren diyet protokolünün uygulanmadığı iddia edildi. Avukat Canan Uçar, grevi sonlandıran tutuklulara sakıncalı bulunan gıdaların yedirildiğini, B kompleksini içeren serumların verilmediğini ve kan alımlarına başlanmadığını öne sürdü.

Türkiye genelindeki cezaevlerinde başlatılan ve ardından Öcalan'ın 'cezaevlerindeki açlık grevlerinin bitirilmesi çağrısına ilk İzmir Buca Kırıklar Cezaevlerindeki mahkumlar kulak verdi. Aliağa Şakran ve Buca F1 ile F2 No.'lu cezaevinde bulunan toplam 520 mahkum bu sabah saat 10.00 itibari ile grevlerini kesin olarak sonlandırdıklarını avukatları ile duyurdular. Öğle saatlerinde Buca Kırıklar 1 No.lu F tipi ve 2 Nolu F Tipi Cezaevleri'ne gelerek müvekillerinin durumuna ilişkin bilgi alan Avukat Uçar, İzmir'de hiçbir mahkumun şu ana kadar hastaneye tedavi amaçlı kaldırılmadığını belirtti. Buca Kırıklar 1 No.'lu F Tipi

Cezaevi'nde 126, 2 No.'lu F Tipi Cezaevinde ise 125 olmak üzere Buca Kırıklar Cezaevinde toplam 251 hükümlünün bulunduğunu açıklayan Avukat Uçar müvekkillerinin sağlık durumlarının yapılması beklenen tetkikler sonrasında ortaya çıkacağını söyledi. Uçar ayrıca ayrıca grevi sonlandıran mahkumlara verilmesi gereken B kompleksini içeren serumların da henüz hiçbir hükümlüye verilmediğini öne sürdü.

'KAN ALINMADAN YASAK GIDALARA BAŞLANMIŞ'

Açlık grevini sonlandıran mahkumların beslenmelerini içeren Açlık Grevindeki Tedavi Yaklaşım Protokolü'nün, İzmir Tabib Odası Merkez Konseyi ve İzmir Barosu tarafından cezaevi idaresine ulaştığı bilgisini edindiğini dile getiren Avukat Uçar sözlerini şöyle sonlandırdı: " İzmir Barosu'nun,

Tabib Odası Merkez Konseyi Cezaevi İdaresi ve İl Sağlık Müdürlüğü ile bizzat yaptığı görüşmeler ve ilettiği yönlendirici bilgiler ve tavsiyelere uyulmadığını gördük.

Diyet listesi programının Tabib Odası Merkez Konseyi ve İzmir Barosu'ndan öğrendik. Fakat bu bu protokolün cezaevinde alındığına dair bir ip ucu yok, alındıysa da bir uygulama yok. Ayrıca Tabip Odası Merkez Konseyi'nden bize şöyle bilgi geldi: 'Kan alımına başlandı.' Ancak hiçbir tutuklunun kanı alınmamış. Kan alınmadan yasak gıdalara da başlanmış. Örneğin sabah itibari ile içinde salça bulunan şehriye çorbası, içinde süt katılmış pirinç, pirince izin var ama süte izin yok.

Süt olmaması lazım. Ama böylesi bir uygulama ile karşılaştık. Ayrıca biz daha önce durumu kötü olan müvekkillerimizin hastanelere sevkleri konusunda sorduğumuz soruya, 'talep olursa bakarız' dendi. Tutuklunun ya da grevcinin kendi sağlığı hakkında doğru değerlendirme yapması ondan beklenemez. Kendini iyi hissedebilir ama burada ona doğru yolu göstermesi gereken hekimdir.'

CEZAEVİ MÜDÜRÜ ÇAPACI: 'İDDİALAR ASILSIZ'

Öte yandan, Kırıklar F Tipi Cezaevi Müdürü Ayhan Çapacı ise iddiaların asılsız olduğunu belirterek hükümetin grevin başından beri konuya karşı hassas bir yaklaşım sergilediğini ve söz konusu cezaevledrinin bulunduğu yerlerde İl Sağlık Müdürlüğü ile sağlık görevlilerinin çalışmalarını aksatmadan yürüttüğünü söyledi. Çapacı, "Söz konusu iddialar asılsızdır. İzmir'de grev bittikten sonra gerekli tüm çalışmalar uygulanmaktadır. Ayrıca protokol de idaremize ulaşmıştır. Hatta mahkumlar için 10 günlük liste mutfağa verildi. Kan örnekleri alındı. Bu iddiaların hiçbiri gerçeğini yansıtmamaktadır" sözleri ile cevap verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber