Sağlık Müdürlüğü yerel yönetimlerden destek bekliyor

Mersin İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Aytekin Kemik, arsa sıkıntısı nedeniyle yeni hastane binası konusunda Mersin'in Türkiye ortalamasının çok altında kaldığını belirterek, arsa konusunda yeterli desteği vermeyen yerel yönetimlere sitem etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2012 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Aytekin Kemik, arsa sıkıntısı nedeniyle yeni hastane binası konusunda Mersin'in Türkiye ortalamasının çok altında kaldığını belirterek, arsa konusunda yeterli desteği vermeyen yerel yönetimlere sitem etti.

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kemik, Mersin merkez ve ilçelerde devam eden sağlık yatırımları ile ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. Yeni hastane binası yapımı konusundaki sıkıntılarını anlatan Kemik, yerel yönetimlerden bu konuda yeterli desteği görememekten yakındı. Mersin'in, fiziki şartlar olarak Türkiye'nin kötü illerinden birisi olduğunu ifade eden Dr. Kemik, kentteki hastanelerin eski binalar olduğunu, 30-40 yıldır birkaç hastanenin dışında hastaneleri yenileyemediklerini söyledi. Bunda en büyük nedenin arsa sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Kemik, ?Hastane yapmak için ciddi manada arsa üretemedik. Yerel yönetimlerin çok katkısı olmadı bize. O yüzden Türkiye ortalamasının çok altında yeni binamız var. Yeni binanın olmaması bizim koğuş tipi odalarımızın çok dolması, insanlarımızın sağlık sistemindeki yeniliklerden yeterince faydalanamamasını da beraberinde getiriyor. Gönül istiyor ki, biran evvel bitirelim, onunla ilgili çalışmalarımız var, biz de hızla devam etmeye çalışıyoruz ama yerel yönetimlerden çok büyük destek bekliyoruz. Bugüne kadar açık konuşmak gerekirse Mersin'de çok görmedik bu desteği. Yerel yönetimlerin özellikle arsa üretmek konusunda bizi çok daha fazla desteklemesi lazım. Biz burada bir arsa üretmeye çalışırken başka bir il üç arsa üretip üçüncü hastanesini kuruyor, biz hala birinci hastaneye başlamamış oluyoruz? dedi.

?TOROS DEVLET HASTANESİ EN GEÇ 2013 OCAK'TA HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK?

İl genelinde devam eden yatırımlar hakkında bilgi veren Kemik, Toros Devlet Hastanesi bahçesinde yapımı devam eden 250 yataklı yeni binanın tamamlanma aşamasında olduğunu kaydetti. Yeni binanın yüzde 98'inin tamamlandığını dile getiren Kemik, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ), müteahhitten eksiklerini gidermesini beklediğini kaydederek, ?Bu işlerde muhatap birebir TOKİ olduğu için müteahhide süreler tanıyor. Müteahhit de yasal haklarını kullanarak belki o süreyi biraz uzatıyor. Zaman zaman prosedürle ilgili sıkıntılar doğuyor. TOKİ inşaat tamamlandığında müteahhitten binayı teslim alıyor, sonra da Sağlık Bakanlığı TOKİ'den teslim alıyor. Toros Devlet Hastanesi'nde müteahhit TOKİ'ye inşaatı daha yeni teslim ediyor. Şimdi o geçiş süreci var? diye konuştu.

Binanın ufak tefek eksikleri olduğunu ve biraz daha zaman alacağını aktaran Kemik, eksiklikler biter bitmez binayı teslim alıp hemen yerleşecekleri bilgisini verdi. Geçici kabulü yapıldıktan sonra tefrişatında bir sıkıntı olmadığını da vurgulayan Kemik, şunları söyledi: ?Donanımla ilgili bütün ihtiyaçlar tamamlandı, her şeyi hazır. Yani inşaat devredildiği anda donanım hemen sağlanacak ve vatandaşa kaliteli bir şekilde hizmet vermeye başlayacak. Mersinlilerin en geç yol sonunda ya da 2013'ün Ocak ayında dünya standartlarının bile üzerinde bile bir yapıya sahip, çok modern bir hastaneye kavuşacak.?

?BÖLGE HASTANESİ 2015'İN SONUNA KADAR BİTMİŞ OLACAK?

Merkez Toroslar ilçesine yapılacak bin 233 yataklı bölge hastanesinde de ihalenin son aşamasına gelindiğini bildiren Kemik, büyük bölge hastanelerinin kamu-özel ortaklığıyla yapıldığını ve farklı bir ihale süreci olduğunu belirtti. Bu ihalelerin 4 basamaklı olduğunu dile getiren Kemik, ?Biz 4. basamaktayız. Şu anda 3 firma teklif vermiş durumda. Bakanlık tarafından bu teklifler değerlendiriliyor. Tabi bunlar çok büyük yatırımlar, çok ciddi emek ve biraz da zaman istiyor. Bu üç firmadan birine ?bu işi size verdik' diyeceğiz ve en kısa sürede temeli atılacak. Süreç biraz uzadı, farkındayım ama 2015 yılı sonuna kadar hastane bitmiş olacak. Sayın Bakanımızın taahhüdü de bu yöndeydi. Hastaneye yer tahsisi yaptığı için Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'ya teşekkür ediyoruz? ifadelerini kullandı.

Silifke'de yeni 200 yataklı devlet hastanesinin bittiğini, iç donanımı ve cihazların yerleştirilmesinin 3-4 aylık bir süreyi kapsadığını söyleyen Kemik, Tarsus Devlet Hastanesi'nin de yerinin belirlendiğini ve TOKİ'ye devredildiğini, TOKİ'nin ihalesini gerçekleştirip inşaatını yapmaya başlayacağını anlattı.

Mersin merkez ve Tarsus ilçesinde olmak üzere iki Ağız Diş Sağlığı Merkezi'nin yapımının devam ettiğini de kaydeden Kemik, şu bilgileri verdi: ?Tarsus'ta 40 ünitlik merkezin inşaatı devam ediyor. Mersin'de de mevcut merkeze ek olarak Toroslar ilçesinde 50 ünitlik bir merkez daha yapılıyor. Mersin'deki inşaatın 2013 Mayıs sonunda bitmesini bekliyoruz. Biz de çok oyalanmadan hızlıca işlemleri bitirip cihaz donanımını yapacağız. Yaz aylarının başında da hizmete gireceğini düşünüyorum. Bu merkezler bittiğinde, çok daha rahat ortamda, çok daha fazla hastaya ulaşarak hizmet vereceğiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber