AB: Türkiye'deki virüs ölümcül

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu, Türkiye'den İngiltere'ye gönderilen kuş gribi örneklerine ait sonuçları açıkladı.Komisyondan yapılan açıklamada, "Türkiye'deki kuş gribi vakalarında görülen virüs tipi insanlar için tehlike taşıyan H5N1'dir" denildi. Associated Press haber ajansı, Avrupa Birliği'nin Türkiye ve Romanya'ya seyahat uyarısında bulunacağını duyurdu. AB Komisyonu, Türkiye'ye uygulanan kümes hayvanı ithalatı yasağını da nisan 2006'ya kadar uzattı.
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ise İran'da 3 bin 700'ye yakın yabani kuşun öldüğünü açıkladı. Ölümlerin sebebi henüz açıklanmazken, konuyla ilgili araştırmalar sürüyor.

Kuş gribi alarmı sürüyor

Balıkesir'in Manyas ilçesinde geçtiğimiz cumartesi günü kuş gribi hastalığına rastlanmasının ardından Türkiye'de önlem çalışmaları sürüyor. İlçenin Kızıksa beldesindeki hindi çiftliğinde bin 800 hindinin ölümüne kuş gribinin neden olduğu ise geçtiğimiz pazartesi günü netleşti.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Necdet Akkoca, yaptığı basın toplantısında Manyas'tan gelen numunelerde H5 tipi kuş gribi virüsü tespit ettiklerini açıkladı.

Büyük tavuk üretim tesisleri de, çiftliklerinin girişlerini kireçleyerek önlem almaya çalışıyor. Önlemler kapsamında karantina bölgesinden çıkan araçların tekerlekleri dezenfekte ediliyor. Kızıksa beldesinde alınan önlemler çerçevesinde de bugüne kadar 2 bin 874'ü hindi, 2 bin 251'i tavuk, 477'si ördek, 69'u kaz ve 20'si güvercin olmak üzere toplam 5 bin 691 kanatlı hayvan itlaf edildi.

"Türk makamları kısa sürede müdahale etti"

Türkiye'deki gelişmeler Dünya Hayvan Sağlık örgütü tarafından da yakından takip ediliyor. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü Genel Direktörü Bernard Vallat, Türk makamların, ülkede görülen kuş gribi vakasına çok kısa sürede etkin bir müdahalede bulunduğunu söyledi.

CNN TÜRK'e konuşan Vallat, "Türk makamları herşeyden önce şeffaf davrandılar. Uluslararası kamuoyunu hemen uyardılar. Çok kısa sürede harekete geçip, virüsün görüldüğü yeri karantinaya aldılar. Etkilenmiş olan hayvanlar öldürüldü. Şimdiye kadar uygulanan yöntemler başarılı oldu ki virüs bu bölgeden başka bir yere yayılmadı. Dolayısıyla Türk yetkililerin etkin bir müdahalede bulundukları söylenebilir" dedi.

Vallat, kuş gribinin gıda yoluyla bulaşmasının sözkonusu olmadığını söylerken, viruslü bir hayvanın etinin pişirilmesi koşuluyla yenmesi durumunda bile risk bulunmadığını belirtti.

Vallat, kuş giribi virüsüyle mücadelede izlenmesi gereken yöntemleri şöyle sıraladı:

Virüsün ülkeye girdiği kısa sürede tespit edilmeli

Hayvan yetiştiricileri normal olmayan bir durumu yetkililere bildirmeli

Devlet hayvanların itlaf edilmesi durumunda paralarının hızla ödeneceği garantisini vermeli

Hayvanlar çok hızlı şekilde itlaf edilmeli

Bölge karantinaya alınmalı ve bunun için gerekirse ordudan da yararlanılmalı

Vallat, etin birkaç saniye pişirilmesiyle virüsün yok olduğunu da söyledi.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber