Ordu'da 600 böbrek hastası nakil bekliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böbrek nakillerinde en büyük görevin ailelere düştüğünü belirten Dede, "Ne yazık ki ailede eşlerden başkası bu işe sıcak bakmıyor." dedi.

Ordu genelinde yaklaşık 600 civarında böbrek yetmezliği çeken hasta bulunuyor. Bu hastalar haftanın en az 3 gününü, bu günlerinde 4 er saatini diyalize bağlı geçiriyor. Ordu Diyaliz Hastaları Derneği Başkanı İmdat Dede, Ordu genelinde 600 yüz civarında böbrek hastasının nakil beklediğini söyleyerek bu kişilerin he an diyalize ihtiyaç duyduğunu söylerken, "Ordu'da diyalize giren 600 böbrek hastası var. bu hastalardan 150'si Ordu Merkez'de, 450 civarında hastada Gölköy'de, Mesudiye'de, Ünye'de ve Fatsa'da bulunan diyaliz merkezlerinde diyalize giriyor." diye konuştu.

Hastaların diyalizden kurtulmaları için böbrek nakli olması gerekiyor. Derneğin bilgisi dahilinde son 3 yıl içinde Ordu'da böbrek nakli olan hasta sayısı ise sadece 12. Bazı hastalar ise kendi dokularıyla uyuşacak beyin ölümü gerçekleşmiş herhangi bir bağışçıdan umut bekliyor. Dede, "Bizim bildiğimiz dernek kanalıyla 3 yılda 12 hasta böbrek nakli oldu. Bizim haberimiz olmadan kendi çabalarıyla böbrek nakli olan hastada var. Şuanda Ordu'da 600 hasta böbrek nakli için bekliyor." dedi.

Özellikle böbrek bağışlarında belki de en büyük görev ailelere düşüyor. Ailesinde böbrek hastası olan bir kişi genellikle tek böbrekle yaşayabilir miyim korkusuyla böbreğini bağışlamak istemiyor. Organ bağışı konusunda özellikle hasta ailelerinin daha öz verili olmasını isteyen Başkan Dede, "Böbreklerini verme konusunda hastalara en büyük destek eşlerden geliyor. Eşler birbirlerine böbreklerini vermek istiyor. Maalesef diğer yakınları bu konuya çok sıcak bakmıyor. Bu konuda anneler, babalar, kardeşler daha duyarlı olmalı. Oysa tek böbrekle yaşamanın hiçbir sakıncası yok. Zaten böyle bir şey olsa doktorlarımız ameliyata almıyorlar." şeklinde konuştu.

Ordu Diyaliz Hastaları Derneği Başkanı Dede, bazı ulusal gazetelerde çıkan böbrek hastaları maaşları kesilmesin diye nakil olmuyor haberlerine de açıklık getirirken, "Eskiden yüzde 40 olan rapor son bir yıldır yüzde 70'e çıktı. Yani hastalarımız bu konuda rahat olması gerekiyor." dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber