'MEB, olmayan kadrolara atama yapıyor' başlıklı habere düzeltme

Haber Giriş : 16 Ekim 2005 00:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi ilköğretim okullarına İŞ TEKNİK ÖĞRETMENİ yetiştiren bir yükseköğretim kurumudur. 14.10.2005 tarihli ?MEB, olmayan kadrolara atama yapıyor? haberiniz gerçekdışı bir haberdir.

Kısa adıyla GÜESEF Endüstriyel Teknoloji Eğitimi bölümü, ülkemiz üniversiteleri arasında tek olma özelliğine sahip bir bölümdür. Nedense yeni açılan üniversite ve eğitim fakülteleri bir sürü işsiz yetiştirdiği bölümler açmakta iken, MEB'in en çok açığı bulunan branşlardan biri olan İş Teknik Öğretmeni yetiştiren bu bölümü görmezden gelmekte, MEB'de bu açığı ağırlıklı olarak resim öğrenimi gören resim iş mezunları ile kapatmaya çalışmaktadır. Resim İş mezunlarının yaptığı çalışmalar ise İş ve Teknik Eğitimi'nin kağıt-karton kesmekten ibaret olan bir takım etkinlikler olarak yansımasına neden olmaktadır. Oysa ki İş ve Teknik Eğitimi dersi öğrencilerin meslekleri tanımasını sağlamakta, el becerilerini geliştirmekte, ortaya bir ürün çıkarabilmenin zevkini aldıkları ve eğer okulun atölye ortamı - branş öğretmeni varsa burada üretim yapabildikleri ender derslerden biridir. Eğer dedim çünkü şu anda her okulda maalesef atölye bulunmamaktadır. Atölye olan okullarda ise araç gereç takım eksiği vardır.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen bakanlığın ilköğretimden sonra yapılan mesleki, teknik ve akademik yönlendirmeye önem vermesi ve bu yönde çalışmalar yapmaya başlamasını göz önünde bulundurursak; öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarmada ve yönlendirmede İş ve Teknik Eğitimi dersinin önemini kavraması ve bu dersin etkin biçimde değerlendirilmesi kaçınılmaz gözükmektedir.

Böylesine önemli bir dersin öğretmenini yetiştirmede GÜESEF Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Bölümü her ne kadar ülkemizde tek İş Teknik Öğretmeni yetiştiren bir bölüm olmanın gururunu yaşasa da, bu özellik aynı zamanda bölümün tanınmaması ve yeterli öğretmen yetiştirememesi gibi bir dezavantajı da beraberinde getirmektedir.

Umarım yayınlayacağınız bir düzeltme haberi, yeni açılacak 15 üniversite ve eğitim fakültelerinin konudan haberdar olmalarına ve açacakları bölümler arasına Endüstriyel Teknoloji Eğitimi'ni de eklemeleri gibi güzel bir olaya önayak olur. Mezun olup iş bulunamayan bölümler yerine, İş teknik öğretmeni yetiştiren daha fazla kaynağa sahip oluruz..

Aşağıda Endüstriyel Teknoloji Eğitimi bölümü internet sayfasından alınmış bazı bilgilere yer verilmiştir.

?1982 yılında Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Eğitimi Bölümü içerisinde kurulan İş ve Teknik Eğitimi Anabilim Dalı, 1992 yılında kurulan Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi'nde Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Bölümü adı altında yapılanarak bugünkü konumuna ulaşmıştır.

Eğitim-öğretim faaliyetlerinin lisans ve lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) yürütüldüğü Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Bölümü'nde; Endüstriyel Teknoloji Eğitimi temel kavramları ve buna bağlı uygulamalar ile Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Öğretmenliği için ihtiyaç duyulan konular işlenmektedir. Bu çerçevede bölümde, çoklu disiplinler anlayışıyla eleman yetiştirilmektedir.

Dersler, teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Uygulamalar, güç ve enerji, ağaçişleri, metalişleri, elektrik, elektronik, grafik, matbaa, seramik, serigrafi atölyeleri ve bilgisayar laboratuarında yapılan çalışmalarla desteklenmektedir. Öğrenciler bu süreç içerisinde öğretmenlik konusunda uygulamalar da yapmaktadır.

Bölüm mezunları, İş ve Teknik Eğitimi öğretmeni, Teknoloji Öğretmeni ve Endüstriyel Teknoloji Öğretmeni olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca istihdam edilebilmektedir. Ayrıca, eğitim-öğretim sürecinde gördükleri alanlara yönelik olarak özel sektörde iş bulabilmektedir.?

Konu ile daha geniş bilgiye http://www.esef.gazi.edu.tr/ Endüstriyel Teknoloji Eğitimi başlığı altından ulaşabilirsiniz.

İş Teknik Öğretmeni

İlhan KAHYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber