İstanbul Belediye'si GYO kuruyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2005 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir'in de pay sahibi olacağı bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurulması için Başkan Dr. Mimar Kadir Topbaş'a yetki verdi. Başkan Topbaş yaptığı açıklamada, "Protokol imzaladığımız Dubai emiri ve heyeti detaylı görüşmeler için 24 Ekim'de İstanbul'a gelecek ve ortak bir şirket kurulacak. Sadece İstanbul kenti için 5 milyon dolara imza atıyoruz. Büyük bir olay, doğru bir olay ve arkası gelecek" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 14 Ekim 2005 Cuma günkü birleşiminde Büyükşehir'in Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) çerçevesinde bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurulması için Başkan Dr. Mimar Kadir Topbaş'a yetki verdi. Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanlığı'nın GYO ile ilgili teklifi doğrultusunda hazırlanan 223 Numaralı Rapor, Belediye Meclisi'nde görüşülerek kabul edildi. Raporda, Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Sermaye Piyasaları Mevzuatı çerçevesinde kurulacak GYO'ya konulacak ayni ve nakdi sermayenin belirlenmesi ve sermaye katılım işlemleri için Başkan Topbaş'a yetki verilmesi isteniyordu. Görüşmeler sırasında AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu, GYO'ya konulacak sermaye ve belediyenin payıyla ilgili mecliste yine oylamaya yapılacağını kaydetti.

Öte yandan, konuyla ilgili gazetecilere bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, GYO'nun kurulması konusunda herhangi bir pürüzün bulunmadığını belirterek, "Protokol imzaladığımız Dubai emiri ve heyeti detaylı görüşmeler için 24 Ekim'de İstanbul'a gelecek ve ortak bir şirket kurulacak. Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğimden beri Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı başta olmak üzere 'Sermayeyi İstanbul'a nasıl çekeriz?' diye her gittiğim platformda görüşmeler yaptık. Sadece İstanbul kenti için 5 milyon dolara imza atıyoruz. Büyük bir olay, doğru bir olay ve arkası gelecek. Çünkü, farklı konularda yatırım yapmak isteyen, başka partner arayışı içinde olan şirketler de var. İstanbul çok değişti, uluslararası çapta birçok firma bizimle iş yapmak istiyor. Şehrimiz artık bir cazibe merkezi; ancak bir şey net olarak bilinmelidir ki, bütün adımlarımızı hukukun yol gösterdiği tarzda atıyoruz. Attığımız her adımı da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ben her yurt dışı gezimi meclisimle, kamuoyuyla geçmişte görülmemiş bir şekilde paylaşıyorum" dedi.

Dünyanın pek çok kentinin yabancı şirketleri kentlerine çekerek geliştiğini kaydeden Başkan Topbaş, "New York, Londra'da birçok gayrimenkul şirketi Araplar'ındır. Sadece İstanbul'u tercih etmiyorlar, dünyanın başka ülkelerine gidiyorlar. Tokyo'da, Shangay'da yabancı sermaye var. Çin Halk Cumhuriyeti bile rejimine rağmen yabancı sermayeyi çağırıyor. Dünyanı en sayılı büyük iş merkezlerinin oraya gelmesi için adımlar atıldı. İşti şimdi biz de İstanbul olarak bunu başarıyoruz. İstiyoruz ki bu sermaye İstanbullular için iş ve istihdama dönüşsün" diye konuştu.

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI NEDİR?
GYO, Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde menkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak suretiyle faaliyet gösteren özel bir portföy yönetim şirketi olup, sadece gayrimenkule dayalı (toprağa bağlı taşınmaz mal) portföy işletmeciliği alanında faaliyet gösterebilmektedir. GYO, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı projelere yatırım yapmak, portföyündeki gayrimenkullerden kira geliri elde etmek ve bu şekilde kirayla alım-satım kazançları yoluyla gayrimenkullerin yüksek gelirine ulaşmak suretiyle faaliyette bulunur. Bu ortaklıkların hisse senedini alarak ortak olan bir yatırımcı, yüksek getirili gayrimenkullerden dolaylı yoldan yararlanmış olmaktadır. Portföyündeki gayrimenkullerin alım satımından kar sağlayan GYO, bu karı ortaklarına temettü olarak dağıtmakta ve gayrimenkul gelirini ortaklarına aktarmaktadır.

Yine GYO, iş veya alışveriş merkezleri gibi büyük ölçekli gayrimenkul projelerinin, GYO hisse senetlerinin halka arzı yoluyla sağlanan kaynaklarla finanse edilmesini ve böylece büyük ölçekli yatırımların yapılmasını sağlar. GYO yatırımcıları da, yatırım ortaklı hisselerini borsada (İMKB) satabilme imkanına sahiptirler. Yapılan ve yapılacak yatırımlar Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) gözetim ve denetimi altında tutulduğundan yatırımcılar GYO'ya büyük güven duymaktadır. Ayrıca, SPK planlı şehirleşmenin sağlanması ve mevcut çarpık yapılaşmanın iyileştirilmesine katkı sağlayacağını hedefleyerek, kamu eliyle GYO kurulmasına kolaylık getirmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber