Başsavcılık takibine, gazeteci derneklerinden tepki

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Oktay Erdoğan'ın, gazetecilerin çalışmalarını takip altına alan uygulamasına, gazeteci derneklerinden tepki geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2012 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, adliye muhabirlerine yönelik yapılan bu uygulamadan acilen vazgeçilmesi istendi. Yapılan uygulamanın basın özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

?İstanbul Adalet Sarayı'nda görev yapan adliye muhabirlerini baskı altına almaya yönelik uygulamalar halkın haber alma hakkına da zarar vermektedir. Başsavcılık talimatıyla gazetecilerin adliyede savcılarla yaptığı görüşmelerin kayıt altına alınması bunun bir örneğidir. Savcılardan randevu alan gazetecinin ?adı-soyadı', ?hangi kurumda çalıştığı', ?kimden randevu aldığı', ?randevu aldığı tarih ve saat', ?İçeride ne kadar süre kaldığı' ve ?o gazetecinin telefon numarası' ile ?T.C. kimlik numarasının kayıt altına alınması birer baskı unsurudur. Bu uygulama gazetecilerin haber almasını engellemeye yöneliktir. Gazetelerde çıkan haberlerin kaynağını tespit etmek için de kullanılabilecek bu uygulamadan acil olarak vazgeçilmesini istiyoruz."

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, gazetecilerin kamu yararına görev yaptığı hatırlatılarak haber kaynağına erişiminin engellenemeyeceği belirtildi.

Sertel, ?Sayın Başsavcı vekili tarafından başlatılan uygulama gazetecilerin ?haber alma ve yayma' faaliyetlerini kontrol altına alma amaçlıdır. Çok uzun yıllardır süregelen uygulamanın neden değiştirildiğine anlam veremedik. Kamu yararı için, halkın haber alma hakkı için görev gören gazeteciler, görevlerini yaparken hiçbir şekilde engellenmemelidir. Dolaylı da olsa habere ve kaynaklarına ulaşmaları kısıtlanmamalıdır. Sayın Başsavcı vekili Oktay Erdoğan'ı halkın haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne gölge düşürecek bu kararı yeniden gözden geçirmeye ve meslektaşlarımızın habere ulaşmada yaşadığı bütün sorunları ortadan kaldırmaya davet ediyorum? ifadesine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber