Sağlık Bakanlığı: Kuş gribi tehlikesi geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2005 18:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Zoonoz ve Paraziter Hastalıklar Şube Müdürü Ramazan Uzun, Manyas bölgesinde ortaya çıkan hastalığın kuluçka süresinin tamamlandığını belirterek, "Hastalık geçen hafta ortaya çıktığına göre kuluçka süresi tamamlanmıştır. Eğer herhangi bir bulaşma olsaydı şimdiye kadar çoktan ortaya çıkardı" dedi.

Kuş gribi vakasının ortaya çıktığı Manyas bölgesinde incelemelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Zoonoz ve Paraziter Hastalıklar Şube Müdürü Ramazan Uzun, bu konuda yürütülen çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Gerek hayvan, gerekse insan sağlığı açısından bölgede herhangi bir risk bulunmadığını bildiren Uzun, Sağlık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarının her türlü tedbiri aldıklarını belirtti.

Hastalık bölgede ortaya çıkar çıkmaz yapılması gereken her şeyin yapıldığını anlatan Uzun, şunları söyledi:

"Bölgede hastalık ortaya çıkmadan önce bir tatbikat yapılmış, böyle bir durumda nasıl hareket edileceği belirlenmişti. Vaka ortaya çıkar çıkmaz biz zaten bütün önlemlerimizi en kötü ihtimali düşünerek, virüsün H5N1 tipinde olduğunu varsayarak almıştık. Dolayısıyla virüsün H5N1 tipinde olduğu açıklandığında yapılması gereken her şey yapılmıştı ve bizim herhangi bir ek önlem almamıza bile gerek kalmadı."

Hastalığın kuluçka süresinin 2-4 gün olduğunu vurgulayan Uzun, "Hastalık geçen hafta ortaya çıktığına göre kuluçka süresi tamamlanmıştır. Eğer herhangi bir bulaşma olsaydı şimdiye kadar çoktan ortaya çıkardı. Bundan sonra ne hayvanlar ne de insanlar için bir tehlike söz konusu değildir" diye konuştu.

İLLERE GENELGE GÖNDERİLECEK


Bu arada Sağlık Bakanlığı, kuş gribi konusunda il sağlık müdürlüklerinin bilgilendirilmesi amacıyla olası bir vaka ile karşılaşıldığında alınması gereken tedbirleri içeren birer genelge gönderecek.

Başka bir bölgede kuş gribi vakasının ortaya çıkması ihtimaline karşı tüm il sağlık müdürlüklerinin uyarılacağını bildiren Uzun, şunları kaydetti:

"Genelgede, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı böyle bir vakanın bulunduğunu açıklar açıklamaz alınması gereken tedbirler yer alacak.

Genelgede, hekimlere yol gösterici, virüsle ilgili geniş bir bilgi notunun yanı sıra halka dağıtılacak broşürün taslağı, hastalık taşıyan hayvanlarla temas edenlere ilişkin yapılacak işlemler ve başlanacak tedaviyi içeren esaslar yer alacak. Ayrıca, genelgede aşılamayla ilgili prensiplere dikkat çekilerek, kanatlı hayvan çiftliklerinde yetiştiricilikle uğraşanların aşılanması konusundaki bilgiler de bulunacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber