Bakanlık 'cinsel' diyemedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KÜRTÇE savunma hakkını düzenleyen tasarının, hükümlülerin üç ayda bir eşleriyle biraraya gelmelerini sağlayacak maddesi düzenlenirken, ilginç tartışmalar oldu. Evli çiftlerin görüşmelerini düzenleyen maddede, başta TCK olmak üzere hukuk mevzuatında kullanılan "Cinsel ilişki" tanımına yer verilmek istenmedi. Bunun yerine maddeye, "Mahrem şekilde görüşme" tanımı konuldu.

KAMERA YOK, SES KAYDI YOK

Tasarıyı değiştiren önergelerinin hazırlanması sırasında, evli hükümlülere, iyi hal ödülü olarak sağlanan aileleriyle özel görüşmenin nasıl ifade edileceği sıkıntı yarattı. Evli hükümlülerin eşleriyle cezaevi ve eklentilerinde oluşturulacak "özel odalarda" biraraya gelmesinin ve "cinsel ilişki" de bulunabileceği ifade edilemedi. "Özel olarak" veya "gizli olarak" şeklindeki kelimelerin sağlanan ortamı tam anlatmadığına sonucuna varıldı. Yanlarında yakın koruma olmasa dahi, özel odanın kamera ile izlenmemesi için daha iyi tarif edilmesine karar verildi.

MAHREM DE KARAR KILDILAR

"Özel hayatın gizliliği" vurgusu yapılabilecekken, hukuk dilinde pek kullanılmayan "mahrem şekilde görüşebilirler" ifadesi tercih edildi. Bunun üzerine metne, "Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan evli hükümlülerin en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmi dört saate kadar eşleri ile ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın mahrem şekilde görüşebilirler" yazıldı. Hükümlülerin çocuklarıyla veya ana babasıyla yakın koruma olmadan biraraya gelmesi de "aile görüşmesi" olarak tarif edildi.

CİNSEL DİYEMEDİLER

Yetkililer, "İfade etmekte güçlük çekmişler. Uygun kelime bulunmaya çalışıldı. Özel odanın kamerayla izlenmemesi ve dinlenmemesi gerekiyor. Bunu anlatmak için mahrem kelimesi seçildi. Ne gizli, ne özel bunu tam karşılıyor. Özel hayatın gizliliğinden yola çıkıldı. Hukuk sistemimizde ilk olduğu için de ilk kez böyle bir durumla karşılaşıldı" dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber