Yıldırım Belediyesi, atık yağları biyodizele dönüştürüyor

Yıldırım Belediyesi sınırları içinde toplanan atık yağlar biyodizele dönüştürülüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldırım Belediyesi adına atık yağları toplayan Albiyo firması ile Yıldırım Belediyesi Başkanı Özgen Keskin'in makamında değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi Temsilcisi Ziraat Mühendisi Erdem Afacan, kızarmış yağların lavabolara dökülmemesi gerektiği söyleyerek, "Bu yağlar diğer atıkları da tutarak, birikinti oluşturur. Bu da zamanla sistemi kullanılamaz hale getiriyor. Doğanın ve çevrenin yanı sıra arıtma tesislerini de ciddi zararlar veriyor. 2009 yılından bu yana Yıldırım'daki atık yağları toplayarak biyodizel dönüştürüyoruz. Yıldırım'da 2009 yılında 4 bin 785 kg, 2010 yılında 6 bin 290 kg, 2011 yılında da 10 bin 260 kg atık yağ toplanmış. Her geçen yıl atık yağ toplama oranımız artış göstermiş." dedi.

Kızarmış yağların yer altı suları için büyük tehlike oluşturduğuna da dikkat çeken Afacan, "1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Kirlenen bu suyun temizlenmesi de mümkün olamamaktadır. Bu yağların toprağa dökülmesi veya yakılması son derece sakıncalıdır. Bulunduğu ortamı kirletir ve canlı hayatına zarar verir. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılında yürürlüğü giren yasa çerçevesinde bu atıkların plastik şişe veya yoğurt kapları içinde biriktirilerek en yakın toplama bidonuna bırakılması gerekiyor. Biriken bu yağları geri dönüşüm tesislerine ulaştırılarak biodizele dönüştürüyoruz." diye konuştu.

Ülkemiz ve sağlığımız için her vatandaşın bu konuda duyarlı olmasını isteyen Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise, şu bilgileri verdi: "Atık yağlarını dökmeyen, bu konuda duyarlı olan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Kızarmış yağ, döküldüğü alanı yok ederken kanalizasyona döküldüğü takdirde yer altı sularını da etkilediği bilinmektedir. Atık yağların başıboş bir şekilde doğaya atılmasına izin vermemeliyiz. Vatandaşlarımızın kızarmış yağların birikimini sağlayarak, doğayı ve çevrenin kirletilmesini önlemeleri konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımızın özellikle okul, lokanta, yemek sanayileri ve benzeri yerlerdeki kızarmış yağların yağ atıklarını rastgele doğaya atmak yerine bizim önerdiğimiz yerlerdeki bidonlara atmalarını rica ediyoruz." diye konuştu.

Ruhsat ve Denetim Müdürü Meliha Özer de atık yağların toplanması konusunda bir eylem planı hazırladıklarını söyledi. Hazırlanan eylem planı doğrultusunda; Yıldırım halkına ve esnafa yönelik eğitim faaliyetlerinin devam edeceğini, atık yağ çıkaran iş yerlerindeki denetimlerin arttırılacağını, muhtarlık ofislerine atık yağ toplama bidonları bırakılacağını, elveren atık bitkisel yağların toplanması çalışmalarına hız verileceğini ve lisansı olmayan korsan atık yağ toplayan firmaların yasa dışı çalışmalarının önüne geçileceğinin altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber