Sokaklarda çalışan çocuklar artık okullarda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut, Mersin'de son 2 yılda yaptıkları çalışmalar ile sokakta çalışan çocuk sayısını minimuma indirdiklerini ifade ederek, ?Çocuklar artık sokaklarda mendil, simit satmıyorlar.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2012 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarına giderek eğitimlerini alıyorlar? dedi.

Sokaklarda çalışan çocuklara yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Müdür Bulut, son 2 yılda özellikle sokakta çalışan çocuklara yönelik çalışmalara hız verdiklerini söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezleri'nde öncelikle sokakta çalışan çocukların sokakta çalışma nedenlerini araştırdıklarını belirten Bulut, ?Bu çocuklar neden, niçin sokağa çıkıyorlar. Sokaklarda neden çalışıyorlar. İlk önce bunları araştırdık. Çocuklar üzerinde yaptığımız araştırmalar sonucunda baktık ki çocukların büyük bir kısmı gerçekten ihtiyaçları olduklarından dolayı bilinçli olarak anne ve babalar tarafından sokakta simit, mendil satmaya gönderiliyorlar? diye konuştu.

?DEVLET BU AİLELERE AYLIK BAĞLADI?

Bu araştırma sonucunda çocukların sokaklardan çekilip okullara gönderilmesi için çalışma başlattıklarının altını çizen Bulut, ?Gerçekten bu aileler arasında ihtiyacı olanlar vardı. Çocuğunu okula götüremeyecek kadar kötü durumda olanlar vardı. Biz bunlara karşı sosyal çalışma raporları hazırladık. Bunları ekonomik yardımlarla desteklemeye başladık. Ailelere, senin ihtiyacının olduğundan dolayı bizde devlet olarak senin bu ihtiyacını veriyoruz. Sizde artık çocuklarınızı çalıştırmayın ve okulla yollayın dedik. Bu çalışmanın sonucunda da büyük oranda sokakta çalışan çocuk sayısında azalmalar oldu? şeklinde konuştu.

Maddi desteğin yanında ailelere ve çocuklara sokakların kötü yanlarını anlattıklarını vurgulayan Bulut, ?Sokağın çocuğun yeri olmadığı, çocuğun yerinin okulu olduğunu, sokağın çok tehlikeli olduğunu çocuklara ve ailelere anlattık. Nitekim aileler ve çocuklarda bu tehlikenin ilerde kendilere zarar getireceği kanaatine vardıklarından dolayı, ekonomik destekle de desteklediğimiz bu ailelerin çocuklarını okula yönlendirdik. Mersin'de yüzde 100 okullaşma var. Tabi bu Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kendi görevi olması ile birlikte bizimde sokağa gidip okula gidemeyen çocuklarla yapmış olduğumuz ilişkilerden kaynaklı olarak bu yüzde ortaya çıkmıştır? ifadelerini kullandı.

?ÇOCUKLARI BAŞKASININ KUCAĞINA BIRAKMAYACAĞIZ"

Sokakta çalışan çocukların sokaktan çekilmesine yönelik çalışmalarının sadece kendi işleri olmadığına da vurgu yapan Bulut, ?Bu işin zabıta ve polis ayağı da var. Ama çok samimi olarak söyleyebilirim ki biz hem zabıta ayağına hem de emniyet ayağına da bakıyoruz. Çünkü biz çocuk odaklı çalışıyoruz. Çocuk bizim için çok önemli ve değerlidir. Biz çocukları bir başkasının kucağına atmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Çocuklarımızı bir başkasının kucağına bırakmayacağız? dedi.

Bu çalışmalarla sokakta çalışan çocuk sayısını minimuma indirdiklerine değinen Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bunun sıfır olma ihtimali olsa iyi olur ama bazı caddelerde, sokaklarda çocuklar halen çalışıyor veya çalıştırılıyor. Ama bunlar çok önemli değil. Türkiye'nin en fazla göç alan illerinin başında gelen Mersin'de normal şartlara baktığımız zaman sokaktaki çocuk sayısının diğer illere göre daha fazla olması gerekirken bunun tam tersini görüyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber