Koç'tan, Adıyaman'da engelliler için büyük adım

Koç Holding'in 2006 yılında başlattığı ?Ülkem İçin' projesinin ilk uygulaması olan 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım' eğitimi Adıyaman Fen Lisesinde yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2012 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Ülkem İçin' projesinin gönüllü elçisi Nuri Çelik'in organizasyonunda gerçekleşen eğitimin ilk aşamasında, engellilik kavramı tüm bilinmeyenleri ile ortaya kondu. Bir sonraki aşamada ise toplum içinde bir engelli ile karşılaşıldığında yapılması ve yapılmaması gerekenler üzerinde duruldu. Eğitimin uygulama aşamasında ise çeşitli simülasyonlar düzenlendi.

Gönüllü ilçi Nuri Çelik, projenin 6 yıl önce başladığını, Koç bayileri olarak, bulundukları illerdeki eksiklikleri bu projeyle gidermeye çalıştıklarını kaydetti. Proje kapsamında geçen 'Ülkem İçin Kan Veriyorum' kampanyası düzenleyerek, bütün çalışanların Türk Kızılayı'na kan verdiğini vurgulayan Çelik, 83 bin ünite kan bağışıyla Türk Kızılayı'na, bir kurumca gerçekleştirilen en büyük kan bağışı rakamını yakaladıklarını ve en yaygın düzenli kan bağışçısı kazanım kampanyasına imza attıklarını ifade etti.

Bu yıl ise ülkenin en önemli sorunlarından biri olan engelliler için çalışma başlattıklarını dile getiren Çelik, "Devlet Planlama Teşkilatı ve Türkiye İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, ülke nüfusunun yüzde 12,29'u engellidir. Bu oran, son nüfus sayımına göre yaklaşık 8,5 milyon kişiye karşılık gelmektedir." dedi.

Günlük yaşantıda, cadde ve sokaklarda çok sayıda engelli kişiyle karşılaşılmamasının sebebinin, bu kişilerin dışarıda kendi başlarına hareket edememesi olduğuna dikkati çeken Çelik, "Fiziki kısıtlamalar nedeniyle de eğitim ve çalışma hayatına katılımları oldukça güçleşmektedir. Ülkemizde, kamuoyunun engelli bireylere ilişkin tutumunun da genellikle olumsuz olduğu gözlenmektedir." diye konuştu.

Adıyaman Arçelik Servisi ve Ülkem İçin Gönüllü Elçisi Nuri Çelik, Koç bayileri olarak seminerleri tüm illerde yaymak istediklerini, böylece bu konuda doğru bir yaklaşım ve toplumsal bilincin yayılmasını hedeflediklerini belirtti.

Psikolog Ceren Kurtay ise herkesin birbirinden farklı fiziksel ve duygusal bir yapıya sahip olduğunu, engellilerin de aslında böyle düşünülmesi gerektiğini belirtti. Engelliliğin, insanların kafasında normal bir hale getirildiği zaman insanların engellilere karşı daha duyarlı davranabileceklerini ifade eden Kurtay, projenin üç temel yaklaşımla uygulama alanlarının belirlendiğini, bu yaklaşımlardan ilkinin, bu eğitimler olduğunu söyledi.

Engellilik ve erişilebilirlik konularında toplumsal şuurun yayılmasına destek olmayı hedefleyen bu eğitimleri çok önemsediklerini vurgulayan Kurtay, ?İki yıllık süreçte toplam çalışan sayımızın yüzde 70'ine bu eğitimleri vermeyi amaçlıyoruz. İllerimizde ise bu eğitimleri Ülkem İçin elçileri olan bayilerimiz aracılığı ile yaygınlaştıracağız. Eğitimler, Alternatif Yaşam Derneği'nin desteği ile veriliyor. İlk eğitimlerimizi vermeye başladık ve şimdiden yaklaşık bin 500 kişiye eğitim verildi.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber