Kayıt dışı cepte son tarih 13 Aralık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kayıt dışı cep telefonu kullanıcılarına, GSM operatörleri aracılığıyla 15 gün içinde 2 defa kayıt yaptırmaları için uyarıda bulunulacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik" kayıt dışı telefonların 13 Aralık 2005 tarihine kadar kayıt başvurularının yapılmasını öngörüyor.

Yönetmeliğe göre, işletmeci adına iş yapan temsilciler, abone kayıt işlemleri sırasında bireysel kurumsal ve yabancı uyruklu abonelerin kimlik belgelerinin birer suretini abone sözleşmesi ile birlikte muhafaza edecek.

Telekomünikasyon Kurumu, oluşturacağı veri tabanıyla cep telefonlarını "Kara", "Gri" ve "Beyaz" listeler şeklinde izleyecek.

Piyasaya arzına izin verilen cihazların elektronik kimlik bilgilerine ait güncel liste "Beyaz Liste" olarak nitelendiriliyor. Kimlik bilgilerinde herhangi bir sorun olmayan tüm cihazlar bu listede yer alacak.

Hizmet dışı bırakılması gereken cihazlar Kara Liste'de bulunacak. Beyaz ve Kara listelerin kapsamı dışında kalan cihazlar ise Gri Liste'de yer alacak. İşletmeciler, "Kara Liste"de yer alan cihazları hizmet dışı bırakarak, bu cihazları kullanmaya teşebbüs edenler hakkında Kurum tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına esas olmak üzere bu abonelerin bilgilerini her gün Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı'na (MCKS) gönderecek.

Aboneler, çalınma, yağmalanma, kaybolma veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkması ihtimaline karşı cihazlarının haberleşme şebekesinden hizmet almasının engellenmesi için, öncelikle Kurum bilgi ve ihbar merkezine bu cihazdan kısa mesaj göndererek kayıt yaptıracak.

Rızası dışında elinden çıkan cihazlarını haberleşmeye kapattırmak isteyen aboneler, kurumun bilgi ve ihbar merkezine kayıt yaptırmışlarsa, doğrudan ihbar merkezini aramak suretiyle, önceden kayıt yaptırmamışlarsa, Cumhuriyet Savcılıkları kanalıyla başvuruda bulunacaklar.

Kurum kayıtlarında yer almayan ancak, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmemiş, standartlara uygunluk açısından Kurum tarafından onaylanmış marka ve modeldeki cihazlar için ise cihazın faturasına sahip olan cihaz sahipleri ya da kullanıcıları, faturaları ile birlikte Kurum ya da Kurum Bölge Müdürlüklerine doğrudan veya posta yoluyla müracaat etmek suretiyle, kayıt ücreti ödemeksizin cihazlarını beyaz listeye kaydettirebilecek.

İşletmeciler, Kurum tarafından elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da kayıt dışı cihaz kullandığı belirlenen abonelere bugünden itibaren 15 gün içerisinde ve 13 Aralık 2005'e kadar en az 2 defa kısa mesaj gönderecek. Başvuru süresi dahilinde mahkemelerden gelen kararlarla kara listeye alınan cihazlar, "Beyaz Liste"ye kaydedilemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber