Şanlıurfa'nın jeotermal potansiyeli istihdama dönüştürelecek

Karaali Kaplıcaları'nın da yer aldığı jeotermal bölgelerde istihdama yönelik projelere imza atılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2012 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17'si özel idare, 15'i özel sektör olmak üzere açılan 32 kuyunun açıldığı Karaali bölgesi daha çok eve ekmek götürecek. Özel İdare tarafından açılan 17 kuyudan ikisi kaplıca hizmetinde kullanılırken 9'unun ise bölgenin parlayan sektörü seracılıkta kullanıldığı belirtildi. İstihdama yönelik projelerin yürütülmesi için talimat veren Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Valilik bünyesinde jeotermal biriminin kurulacağını açıkladı.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç İl Özel İdaresi Teknik Hizmet Birimleri Binasında Karaali Jeotermal Sahasında yapılacak olan çalışmalarla ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. Slâyt eşliğinde yapılan toplantıda Karaali Jeotermal Bölgesinde Özel İdare, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ve Özel Sektör tarafından açılan jeotermal sondaj kuyuları hakkında uzmanlar tarafından Vali Güvenç'e bilgi verildi. İl Özel İdaresi tarafından 17 kuyunun, özel sektör tarafından ise 15 kuyunun açıldığını ifade eden jeoloji uzmanı, özel idare kuyularının 11 tanesinin faal olarak hizmet verdiğini 6 tanesinin ise soğuk su ile temas ettiğinden dolayı atıl olduğunu söyledi.

Karaali jeotermal sahasının mevcut durumu hakkında bilgilendirme yapan jeoloji uzmanı Fadli Aslan, Bu kuyuların 2 tanesinin kaplıca tesisleri için 9 tanesinin ise jeotermal seracılık için kullanıldığını kaydetti. Topraksız kültür üretiminde ihracata dönük salkım domates, tane domates, patlıcan ve biber yetiştiriciliğinin yapıldığı bilgisini de verdi. Jeotermal saha içerisinde 54 adet özel odayla Termal Apart Otel'in ve 120 yatak kapasitesiyle Karaali Kaplıca Otel'in hizmet verdiği ayrıca tüm odalarda sıcak su hizmeti verildiği ifade edildi.

GAP Seracılar Birliği Başkanı Müslüm Yanmaz ise GAP Seracılar Birliğinin istek ve önerilerini dile getirerek bu sahada Termal Turizm ve seracılığın geliştirilmesi amacıyla yeni sondaj kuyularının açılması ve altyapının geliştirilmesi hususunda görüş bildirdi.

Mevcut durum hakkında değerlendirme yapan Vali Güvenç, jeotermal turizm ile termal seracılık alanında yeni kuyuların açılması talimatını verdi. Vali Güvenç, geleceğe yönelik olarak jeotermal kaynağının kullanımı ve bu alanda istihdamı arttırmak yönünde projelerin geliştirilmesini vurguladı. Karaali jeotermal bölgesinde 500 dönümlük arazide seracılık yapıldığını ifade eden Vali Güvenç, burada dönüm başına bir kişinin istihdam edildiği hesabıyla bile olsa 500 kişilik bir istihdam alanı oluştuğunu belirtti. Vali Güvenç, Karaali Jeotermal Bölgesinde daha verimli çalışmaların yapılması için Jeotermal Birimi kurulması talimatını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber