Zorunluluk geldi, kar lastiği talebi 10 kat arttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2012 10:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kar lastiği kullanımının genelgesi ile 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde şehirler arası yollarda takılması zorunlu olan kış lastiği, şehir içinde ise valiliklerin kararına bırakıldı. Türkiye'de toplam lastik pazarının da 18 milyon adet seviyelerinde gerçekleştiğini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ?Zorunluluk getirilmeden önce kar lastiği yılda 1.5 milyon adetlik bir pazardı. Şimdi en az 10 katı kar lastiğine ihtiyaç var.? dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, özellikle son yıllarda ticari faaliyetlerde önemli bir büyüme yaşandığını söyledi. Ülkede 16 milyon 825 bin araç bulunduğunu ve piyasada yeterli kar lastiği bulunmadığını ifade eden Palandöken, ?Şu an piyasada kar tipi lastik bulunmuyor. Kar lastiği uygulaması için belirlenen süre acilen uzatılmalı.? diye belirtti. Türkiye'de toplam lastik pazarının da 18 milyon adet seviyelerinde gerçekleştiğini ifade eden Palandöken, ?Bunun 12 milyon adedi eski lastiklerini değiştirenler oluşturuyor. 6 milyon adet lastik ise yeni üretilen araçlar için otomotiv üreticileri kullanıyor. Lastik pazarının büyük bir çoğunluğunu sayıları 8 milyon 515 bine ulaşan otomobillerin lastikleri oluşturuyor. Zorunluluk getirilmeden önce kar lastiği yılda 1.5 milyon adetlik bir pazardı. Şimdi en az 10 katı kar lastiğine ihtiyaç var.? değerlendirmesini yaptı.

Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından fırsatçıların kar tipi lastikleri piyasadan topladığına dikkat çeken Palandöken, ?Şu an piyasada kar tipi lastik bulunmuyor. Çünkü kar tipi lastik hem az üretiliyor, hem de piyasadaki lastikleri bazı fırsatçılar yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte piyasadan toplayarak yüksek fiyattan el altından satıyorlar. Şoför esnafımızın ve vatandaşlarımızın karaborsadan alışveriş yapmaması için hem kar tipi lastik üretimi artırılmalı, hem de zaman kaybedilmeden süre uzatılmalıdır.? çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber